Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

CEx-ul PSD, o formalitate. Liviu Dragnea își consolidează poziția în partid

CEx-ul PSD, o formalitate. Liviu Dragnea își consolidează poziția în partid

Ședința Comitetului Executiv al PSD care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni este una cu final așteptat. Chiar dacă în partid se mai aud voci nemulțumite, cel mai probabil, liderii PSD vor strânge și mai mult rândurile în jurul lui Liviu Dragnea.

George Dumitrescu 0 comentarii

Și asta din cel puțin două motive – ”M..e PSD” și protocoalele semnate între SRI și Parchetul General.

 

”M..e PSD” i-a unit și mai tare pe social-democrați

Sloganul sub care a fost organizat protestul din 10 august a reușit să-i înfurie pe liderii PSD. Mai mult, acest protest a arătat că social-democrații au fost la un pas de a pierde guvernarea. Liviu Dragnea a acuzat ”o tentativă de lovitură de stat eșuată”, al cărei scop a fost să dea jos Guvernul Dăncilă. La rândul ei, prim-ministrul, Viorica Dăncilă, a acuzat ”asaltul împotriva unor instituții ale statului”. Surse din partid ne-au declarat că întreaga campanie derulată sub laitmotivul ”M..e PSD” și susținută de președintele Iohannis și Opoziție, a fost receptată ca un afront la adresa tuturor membrilor PSD. Toate acestea, i-au făcut pe pesediști să strângă și mai mult rândurile în jurul conducerii partidului.


Protocoalele SRI-PG, un duș rece pentru disidenții PSD

Dar lovitura cea mai importantă taberei disidente din PSD a fost dată de dezvăluirea făcută de Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă. Faptul că SRI și Parchetul General au mințit în legătură cu alte două protocoale semnate în decembrie 2016, i-a făcut pe mulți lideri PSD să se întrebe dacă se mai poate avea încredere în conducerea acestor instituții, respectiv în reprezentanții politici ai ”statului paralel”.

Mai mult, controversa generată de existența noilor protocoale dintre SRI și PG a resudat inclusiv coaliția PSD-ALDE, care dădea semne că scârție înainte de vacanța parlamentară de vară. Astfel, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că va propune PSD-ului, în coaliţia de guvernare, înfiinţarea unei Comisii parlamentare pentru Adevăr şi Reconciliere, care să ofere ”imaginea cuprinderii pe care a avut-o statul paralel în societatea românească”.

Ambele evoluții – și temperarea vocilor disidente din PSD, și sprijinul liderului ALDE – vorbesc despre o consolidare a poziției lui Liviu Dragnea în partid. Este de așteptat, deci, ca la ședința CEx, Liviu Dragnea să obțină sprijinul partidului pentru reformarea Justiției și a măsurilor incluse în programul de guvernare.


Ambasadorul SUA, întâlnire cu Liviu Dragnea

Întâlnirea dintre ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, și președintele PSD, Liviu Dragnea, este și ea sugestivă pentru raportul de forțe din interiorul principalului partid de guvernâmânt. Simplul fapt că ambasadorul american a găsit de cuviință să se întâlnească în aceste zile cu președintele PSD, arată, de fapt, pe cine mizează SUA. Iar faptul că discuția a vizat parteneriatul strategic dintre România și SUA este și el sugestiv pentru rolul pe care i-l acordă diplomația americană lui Liviu Dragnea.

Comentarii

loading...