12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăCine ar putea face parte din Guvernul Dăncilă. PSD nu mai vrea...

Cine ar putea face parte din Guvernul Dăncilă. PSD nu mai vrea avize de la SRI pentru miniștri

Lista miniștrilor din noul Guvern este pregătită, în aceste zile, la cabinetul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților. Potrivit unor surse politice, ieri, la întâlnirea din biroul lui Liviu Dragnea au participat Viorica Dăncilă, premier desemnat, Niculae Bădălău, preşedinte executiv PSD, Paul Stănescu, actual vicepremier, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

O primă certitudine este faptul că susținătorii lui Mihai Tudose în lupta cu Liviu Dragnea își vor pierde portofoliile. De altfel, vicepremierul Marcel Ciolacu a demisionat, deja,  din Guvern.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, va fi debarcat și este posibil ca în locul său să fie numit Răzvan Cuc, afirmă surse din partid. Acesta ar reveni în funcție, după ce a demisionat în luna octombrie, în urma unui conflict cu Mihai Tudose. Liviu Dragnea încă ezită în această privință. Răzvan Cuc este un apropiat la președintelui executiv al PSD, Niculae Bădălău. Acesta l-a susținut pe Tudose dar, ulterior, și-a schimbat atitudinea și a propus-o premier pe Viorica Dăncilă. Nici Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene,  nu se va mai regăsi în Guvernul Dăncilă.

 

Cum a negociat Andronescu

Pe de altă parte, senatorul PSD Ecaterina Andronescu va fi aproape sigur noul ministru al Educației în locul lui Liviu Pop.”Iau în calcul, să știți, lucrul acesta (preluarea Educației n.r.) pentru că eu cred că sistemul de educație trebuie orientat nu numai prin lege, ci și pe o strategie”, a explicat Andronescu. De fapt, Dragnea are, acum o obligație față de Andronescu. Aceasta și-a făcut un lobby intens în partid pentru a fi propusă premier, dar a renunțat atunci când a fost avansat numele Vioricăi Dăncilă. Chiar dacă sprijinul lui Dragnea pentru Dăncilă ar fi influențat competiția, liderul PSD a preferat ca la vot să fie pus un singur candidat, pentru a evita orice emoții. Andronescu a mai fost ministru al Educației în intervalele 2000 – 2003, 2008 – 2009 și iulie 2012 – decembrie 2012.

O schimbare ar putea fi operată și la Sănătate, din cauza problemelor de imagine pe care le are titulatul portofoliului Florian Bodog. El ar putea fi înlocuit de Rodica Nassar, secretar de stat în același minister și fost deputat PSD.

 

Mișa, țap ispășitor?

Liviu Dragnea se gândește să renunțe și la ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, pentru ca noul Guvern să se detașeze, la nivel de imagine,  de controversele legate de obligațiile fiscale suplimentare. Pentru acest post, și-a făcut lobby Eugen Teodorovici, care a mai deținut portofoliul în Guvernul Ponta. Teodorovici a fost dat afară din funcția de consilier al lui Mihai Tudose, după ce criticase alocarea de fonduri pentru județul Teleorman. El a criticat ”revoluția fiscală” și a cerut remanierea lui Ionuț Mișa. În ultima perioada, Teodorovici s-a reorientat și l-a atacat pe fostul premier Mihai Tudose. Dragnea nu a luat, încă, o decizie în privința Ministerului Finanțelor.

Cu semnul întrebării privind prezenţa în noul Guvern ar fi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, dar şi ministrul pentru Turism, Mircea Dobre.

Dragnea a afirmat, după demisia lui Tudose, că are nemulţumiri faţă de activitatea unor miniştri şi că „miniştrii mincinoşi” nu se vor mai regăsi în Guvern.

 

 

Lista supraviețuitorilor

Până în acest moment, pare cert că Olguţa Vasilescu va continua la ministerul Muncii, Carmen Dan la ministerul Afacerilor Interne, Mihai Fifor la Apărare, Petre Daea la Agricultură, Paul Stănescu la Dezvoltare, care va fi, cel mai probabil, şi vicepremier. Va rămâne în Guvern  şi Tudorel Toader la Justiţie, care este, oficial, independent deși a fost propus de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Pe de altă parte, ALDE, care a deţinut patru portofolii – Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, şi le va păstra. De asemenea, şi titularii acestor portofolii se vor regăsi în Guvernul Dăncilă, respectiv Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Toma Petcu şi Viorel Ilie.

 

 

 

Fără avize de la SRI

 

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat că PSD a decis ca viitorul prim-ministru, Viorica Dăncilă, să nu mai ceară serviciilor de informaţii avize pentru membrii Guvernului. „Comitetul Executiv a decis ca primul-ministru să nu mai ceară niciun aviz pentru niciun ministru”, a afirmat Andronescu.

La ședința CEx în care i s-a retras sprijinul politic,  fostului premier Mihai  Tudose i s-a reproșat, printre altele,  că toate CV-urile persoanelor care se angajau în Guvern erau trimise, până la numirea acestora în funcție, spre verificare la serviciile secrete.  În PSD, acuzații similare au fost lansate și adresa altor foști premieri ai partidului precum Sorin Grindeanu sau Victor Ponta. Pe scurt, toți trei ar fi pus mai mare preț pe verificările SRI, față de recomandările partidului. Singurul care a oferit explicații oficiale în acest sens a fost Victor Ponta, care a susținut că a vrut să evite numirea unor persoane cu trecut controversat.  „Pe mine, instituțiile statului, cât am fost prim-ministru, vorbesc de SRI, SIE, BNR, Curte de Conturi, m-au ajutat în sensul în care nu să fac ceva rău sau ilegal, ci să guvernez bine. Eu le-am cerut să mă protejeze. Adică, spune-mi dacă vrea să mă caute cineva care are probleme, dacă vreau să numesc pe cineva în funcție care are probleme, da, spuneți-mi ca să nu greșesc”, a relatat fostul premier PSD.

 

Ce prevede legea

 

Potrivit legislației în vigoare, SRI nu dă avize ci oferă informații. ”La cererea conducătorului instituţiei publice, regiei autonome sau societăţii comerciale, Serviciul Român de Informaţii verifică şi oferă date cu privire la persoanele care urmează să ocupe funcţii în respectivele unităţi, ce presupun accesul la informaţii şi activităţi cu caracter secret de stat sau care, potrivit legii, nu pot fi divulgate”, prevede legea de funcționare a serviciului secret. Un alt act normativ (legea informațiilor clasificate) prevede verificări obligatorii pentru demnitarii care vor să aibă acces la  informații secrete. Or, o parte dintre membrii Guvernului fac parte și din CSAT. Tocmai din acest motiv, foștii premieri preferau să ceară informații înainte de numire, pentru a evita cazurile în care unii politicieni intrau în Guvern dar, ulterior, nu primeau acces la informații clasificate.  De menționat că aceste proceduri nu îi vizează doar pe miniștri. Premierul îi numeşte în funcţie, printre alții, pe secretarii de stat şi subsecretarii de stat, pe conducătorii organelor de specialitate din subordinea Guvernului, pe secretarul general şi secretarii generali adjuncţi ai Guvernului, și personalul din cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului.

 

Guvern instalat pe 29 ianuarie

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că liderii PSD se vor reuni pe 22 ianarie pentru a stabili componenţa Guvernului, iar în 29 ianuarie este posibil votul de învestitură în plenul reunit. Cel mai probabil, miniștrii vor fi audiați în comisiile parlamentare pe 25 și 26 ianuarie.

 

 

Decretul privind desemnarea în funcţia de prim-ministru semnat de preşedintele Klaus Iohannis nu conţine numele complet al Vasilicăi-Viorica Dăncilă, ci numai Viorica Dăncilă.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă