22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăCine ar putea intra în cursa pentru prezidențiale

Cine ar putea intra în cursa pentru prezidențiale

Partidele politice au început să caute candidați pentru alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului. Singurul partid care are un candidat oficial este PNL, care a decis, încă de anul trecut, în cadrul unui Consiliu Național, să îl susțină pentru un nou mandat pe președintele Klaus Iohannis. Actualul președinte este foarte bine plasat în toate sondajele de opinie, ceea ce complică misiunea adversarilor politici de a găsi un contracandidat cu șanse reale.

PSD va realiza un sondaj de opinie pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, decizia urmând să fie luată în cadrul unui congres al partidului, organizat separat de cel pentru alegerea șefului PSD. Până la această oră, din PSD și-au anunțat intenția de a fi testați ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, deputatul Liviu Pleșoianu și senatorul Șerban Nicolae. Totodată, senatorul Mihai Fifor a lăsat de înțeles că poate fi interesat.

Președintele interimar al PSD Viorica Dăncilă a anunțat că în sondajele interne PSD pentru desemnarea prezidențiabilului va fi testat și un candidat comun PSD-ALDE. „Candidatul trebuie să fie cel sau cu cele mai multe șanse. În sondaje vom introduce toți colegii care și-au exprimat dorința de a candida, dar și un candidat comun al PSD-ALDE pentru a vedea care e opinia electoratului și decizia o vom lua împreună în forul statutar”, a spus Viorica Dăncilă.

Chestionată cu privire la candidatul comun și dacă va fi numele lui Călin Popescu Tăriceanu, Dăncilă a spus: „Sigur! Vrem să facem un sondaj mai amplu pentru a vedea unde pornim și unde vrem să ajungem. E clar, vrem să câștigăm, vrem să vedem de la ce procente pornim”.

 

Jocurile din PSD

 Întrebată dacă ar vrea să fie printe prezidențiabili, Dăncilă a răspuns: „Nu am luat în calcul acest lucru. Fac un sondaj pentru cei care vor să candideze. O să figurez alături de alți lideri ai partidelor politice pentru a vedea cum ne poziționăm la nivel de lideri de partide”.

De pe lista posibililor candidați PSD lipsește primarul Capitalei, Gabriela Firea, deși, potrivit sondajelor de opinie este liderul PSD cu cea mai bună imagine. Însă, relația dintre Viorica Dăncilă și Gabriela Firea nu este cea mai bună. Din acest motiv, premierul a anunțat că sondajul îi va cuprinde doar pe cei care își anunță intenția de a candida. Dăncilă a mizat pe faptul că Firea nu va face un astfel de pas și nu va cere să fie inclusă în sondaje. Firea nu vrea să lase impresia că îi părăsește pe bucureșteni și aștepta să fie introdusă în sondaje, pentru a invoca, ulterior, o solicitare a partidului în sprjinul candidaturii.

Alianța USR-PLUS va propune un tandem președinte-premier, candidații urmând a fi anunțați zilele următoare, a declarat președintele USR, Dan Barna, după o nouă rundă de negocieri între cele două partide. „Este o decizie încă în analiză. Vorbim de un tandem candidat la prezidențiale și un premier. Vom stabili în zilele următoare care va fi acest tandem”, a spus Barna. În privința candidaților el nu a exclus candidatura sa sau a lui Dacian Cioloș pentru cele două funcții. El a precizat că în negocierile dintre USR și PLUS se merge pe două varinte de continuare a acordului, prima formulă incluzând toate rundele de alegeri de acum încolo, a doua vizând primul pas al prezidențialelor.

 

Planurile USR-PLUS

De altfel, liderul USR Dan Barna a declarat că alianța USR-PLUS își propune să câștige alegerile prezidențiale din toamnă, sugerând că schimbarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni s-ar înscrie într-un trend european de reconstrucție politică. Barna a mai spus că, pe termen lung, USR și PLUS ar putea fuziona, în condițiile în care au același ADN. Întrebat dacă își dorește cu adevărat schimbarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni, Dan Barna a precizat: ”Scopul meu și al alianței este de a câștiga toate alegerile la care participăm. Nu-mi propun să participăm de amorul artei”.

 

Despre o posibilă finală între el sau alt candidat al alianței și Klaus Iohannis, Barna spune că ar fi pentru prima oară în istoria României când am avea o campanie pozitivă, axată pe dezbaterea de proiecte. ”Ar fi interesant pentru România să aibă opțiunea asta, ar fi pentru prima data in istoria României când am avea o campanie pozitivă. Până acum am avut de ales între rău și răul cel mai mic”, a comentat Barna. De asemenea, întrebat de ce vrea să îl schimbe pe Klaus Iohannis și ce are să îi reproșeze președintelui, liderul USR a afirmat că în ”toată Europa se schimbă energia politică”, iar el consideră că USR-PLUS răspunde acestor noi dinamici în politica europeană. ”Mandatul președintelui a fost unul care a contat foarte mult în a păstra România pe o direcție europeană în lupta asta de trei ani. Președintele a fost unul dintre actorii importanți. Poate aș fi avut o prezență mai dinamică în spațiul politic la unele momente”, a declarat el.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă