10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăCine ar putea prelua șefia AEP

Cine ar putea prelua șefia AEP

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Daniel Barbu, a anunţat că a demisionat de la conducerea instituţiei din motive personale. Potrivit unor surse politice, Barbu va candida pe listele ALDE la alegerile europarlamentare din luna mai.

Demisia lui Daniel Barbu ar urma să devină definitivă pe 28 februarie. Interimatul la conducerea AEP ar putea fi preluat de vicepreşedintele Zsombor Vajda, surse politice declarând că ar pute fi vorba despre un interimat foarte scurt, numirea anoului preşedinte urmând să fie făcută rapid.

Potrivit surselor citate, trezorierul PSD Mircea Drăghici, care a anunţat că îşi retrage candidatura pentru postul de ministru al Transporturilor, ar putea fi propus, potrivit unei variante de lucru din cadrul coaliţiei, pentru postul de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP).  Aceleaşi surse susţin că numirea lui Drăghici ar putea însemna revenirea fostei şefe AEP Ana Maria Pătru în cadrul Autorităţii, dată fiind relaţia apropiată dintre cei doi.

Vicepreşedintele Pro România Răzvan Mitu l-a acuzat pe Daniel Barbu că a participat la şcoala politică de iarnă a tineretului ALDE, în condiţiile în care, conform legii, ”preşedintele şi vicepreşedinţii AEP nu pot fi membri ai unui partid politic”, solicitându-i acestuia demisia.

 

Ce acuzații i s-au adus

 ”Ştim cu toţii că domnul Barbu a fost membru ALDE, nu ştim dacă mai este, dar sigur s-a comportat ca atare în exerciţiul de conducere AEP. Lucrurile se agravează însă atunci când chiar domnia sa urmează să candideze şi organizează alegerile în acelaşi timp!”, a spus Mitu. Totodată, el a precizat că Parlamentul ar trebui „să se autosesizeze în cazul încălcării evidente a legii”, întrucât conducerea AEP este numită de forul legislativ. „Nu avem această aşteptare, având în vedere preocuparea pentru respectarea legii a celor care conduc cele două Camere, dar trebuie remarcată dubla măsură a domnului Tăriceanu care consideră că este o problemă că domnul Iohannis şi-a anunţat candidatura: <<cât mai este el preşedinte şi cât este candidat>>. Pe de altă parte, îl încurajează pe domnul Barbu să participe la evenimente politice, să creeze suspiciuni pe organizarea alegerilor, să candideze din funcţia de preşedinte AEP”, a arătat reprezentantul Pro România.

Daniel Barbu a fost validat de Parlament pentru funcția de președinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) în mai 2017, cu 241 voturi „pentru” şi 63 „împotrivă”. Fostul ministru al Culturii a fost propus de ALDE pentru această funcție și a concurat cu Maria Krause, propusă de USR.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă