4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăCine sunt cele două propuneri ale României pentru postul de comisar european

Cine sunt cele două propuneri ale României pentru postul de comisar european

Procedura de numire a comisarilor este complexă. Fiecare stat propune unul sau mai multe nume. Apoi, comisarii desemnați se prezintă în fața comisiilor parlamentare competente în domeniile de activitate ce vor intra în portofoliul lor. Fiecare comisie se reunește apoi pentru a-și întocmi evaluarea privind cunoștințele de specialitate și prestația candidatului, evaluare ce este transmisă președintelui Parlamentului European. Întreaga Comisie (inclusiv președintele acesteia) trebuie să fie apoi supusă unui vot unic de aprobare din partea Parlamentului.

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că viitoarea Comisie Europeană va fi formată din 14 comisari femei și 14 comisari bărbați, pentru a respecta politica de gen, una dintre temele promovate intens de Uniunea Europeană.

Guvernul României a trimis către Comisia Europeană două propuneri: Rovana Plumb și Dan Nica.

Propunerile României pentru Comisia Europeană

Rovana Plumb este în prezent europarlamentar și vicepreședinte al grupului Socialiștilor și Democraților europeni (S&D) din cadrul Parlamentului European. În trecut, a mai deținut un mandat de europarlamentar. La nivel național, a ocupat funcția de ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și ministru al Fondurilor Europene. Rovana Plumb a deschis lista PSD la alegerile europarlamentare din acest an, fiind și președinte al organizației PSD Dâmbovița și președinte al organizației de femei a PSD.

Rovana Plumb a fost anchetată în dosarul Belina, dar în anul 2017, prin hotărâre adoptată în plen, Camera Deputaților a hotărât să nu ceară urmărirea penală, prin urmare s-a dispus clasarea.

Dan Nica este în prezent europarlamentar și conduce delegația PSD în cadrul PE. Este la al doilea mandat în Parlamentul European. La nivel național, a ocupat funcția de ministru al Comunicațiilor și ministru de Interne.

Dan Nica a fost vizat de dosarul EADS, deschis de DNA, dar a scăpat de acuzații, alături de toți ceilalți foști miniștri de Interne implicați, după ce procurorii anticorupție au clasat dosarul. Nica a fost urmărit penal și în dosarul Microsoft, dar între timp faptele s-au prescris, iar dosarul a fost închis.

Ambele propuneri ale Guvernului au fost agreate la Bruxelles, fiind vorba de două persoane cu vastă experiență atât la nivel național, cât și european. Conform ultimelor informații, pentru a respecta politica de gen impusă de președinta Comisiei Europene, sunt șanse ridicate ca reprezentantul României în cadrul Comisiei să fie femeie.

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă