6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăCine sunt, unde sunt teroriștii care au tras în noi în decembrie...

Cine sunt, unde sunt teroriștii care au tras în noi în decembrie 1989?

“Teroriștii” au tras în manifestanți. Cine erau ei, este încă un mister. La 28 de ani de la Revoluția Română, după unii lovitura de stat din decembrie 1989, justiția nu a făcut lumină privind acest aspect.

 

Mărturiile scrise ale unor potentați ai regimului communist, memorialistica lor vine cu totu felul de mărturii mai mult sau mai puțin credibile. După Iulian Vlad, ultimul șef al Securității comuniste, teroriștii ar fi fost chiar angajați ai Securității statului.

Într-o declarație pe 10 pagini, descoperită de procurorul militar Ioan Dan, undeva la mijlocul anului 1990, în fișetul din biroul fostului sau sef, potrivit unui material din Revista 22, se spune: “Nu a fost curios să-l deschidă în aprilie 1990, atunci când Gheorghe Diaconescu, fost procuror adjunct al RSR, a plecat de la conducerea Direcției Parchetelor Militare și i-a predat cheia, menționand că înăuntru se găsesc câteva ‘hârtii fără importanță’. Era ocupat până peste cap cu anchetele de la Timișoara și abia când a vrut să pună înăuntru niște dosare, pentru că nu mai avea loc de ele prin birou, și l-a deschis, a găsit-o. Nu i-a venit să-și creadă ochilor. Absolut justificat.”
Documentul pare a reprezenta una dintre cele mai importante mărturii, a existenței, în carne și oase, a ‘teroristilor’. “Analizând modul în care au început și s-au desfășurat acțiunile teroriste în Capitală, pe baza acelor date și informații pe care le-am avut la dispoziție, consider că acestea ar fi putut fi executate de elementele din Direcția a V-a, USLA, CTS și din alte unități de Securitate, inclusiv speciale”, scrie Iulian Vlad

 

Mai mult, documentul indică explicit și ceea ce toată lumea încearcă să afle de 28 de ani încoace: identitatea acestora și structurile din care făceau parte. Toate, surprinzător poate, aparțineau forțelor militare interne (Securitate, Armată și Miliție) sau lucrau pentru ele. Cele mai importante dintre aceste unităț fie făceau parte din organigrama Securității, fie erau structuri acoperite (cazul retelei ‘R’) care lucrau în cooperare sau sub coordonarea ei. Dezvăluirea este cu atât mai spectaculoasă, cu cât ea este făcută chiar de șeful lor, Iulian Vlad”, se scrie în articolul respectiv.

De abia după 20 de ani de la căderea regimului comunist, generalul Iulian Vlad, ultimul şef al Departamentului Securităţii Statului, cu rang de ministru, a început să se exprime public asupra evenimentelor din decembrie 1989. Luările sale de poziţie s-au auzit în principal la lansările de carte ale colaboratorului său apropiat, generalul Aurel Rogojan, sau la alte manifestări organizate de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere a SRI.

Cartea semnată de Iulian Vlad și  Aurel Rogojan, “Confesiuni pentru istorie” lansează în spațiul public informații “explozive” care, în opinia unor istorici, sunt probate doar 20% de documentele găsite din acea perioadă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă