Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu    (Foto: Facebook)

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu (Foto: Facebook)

Cine va fi urmașul Laurei Kovesi la DNA

Ministerul Justiției a anunțat începerea procedurii de selecție a candidaților în vederea desemnării noului procuror general al României, al noului procuror – șef al DNA și al noului procuror – șef al DIICOT.

Mihai Diac 0 comentarii

La mai bine de un an după ce Laura Codruța Kovesi fusese demisă din funcția de procuror – șef al DNA, Ministerul Justiției a lansat procedura de numire a unui succesor al acesteia, care va prelua conducerea Parchetului anticorupție.

Astfel, acum două zile, Ministerul Justiției a publicat un “Anunț privind selecția procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea funcțiilor vacante de conducere, respectiv: Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție și Procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism”.

Amintim că, în contextul scandalului creat de crimele de la Caracal, a devenit vacant și postul de șef al DIICOT.

Procedura de selecție se desfășoară în perioada 2 decembrie 2019 – 22 ianuarie 2020. Acțiunea de desemnare a celor mai importanți procurori din România se va desfășura conform Legii 303 / 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Magistrații care doresc să candideze pentru cele trei funcții de conducere menționate trebuie să depună cereri de înscriere până la data de 23 decembrie 2019, la Direcția Resurse Umane a Ministerului Justiției. Cererile de participare la selecție trebuie să fie însoțite de o serie de documente, printre care se numără cele de atestare a condițiilor de vechime,  un curriculum vitae precum și un proiect privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecție. Proiectul va fi încadrat într-o limită de 30 pagini, iar anexele nu vor putea depăși 10 pagini. De asemenea, trebuie depuse minim zece  lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care și-a desfășurat activitatea, în ultimii cinci ani, precum și ultimul raport de evaluare a activității profesionale a procurorului participant la selecție.

Lista procurorilor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecție și programarea interviurilor se va afișa la sediul Ministerului Justiției și pe pagina de internet a acestuia, până la data de 24 decembrie 2019.

În perioada 14 – 17 ianuarie 2020, procurorii participanți la selecție vor susține un interviu, în care își vor prezenta proiectul privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecție, în care li se vor verifica aptitudinile manageriale și de comunicare și în care se va realiza “evaluarea poziției candidatului în raport cu valorile profesiei și ale funcției pentru care candidează (integritate, responsabilitate și răspundere”.

Rezultatele selecției se vor afișa la sediul Ministerului Justiției și se vor publica pe pagina de internet a acestuia, la data de 21 ianuarie 2020.

După data de 21 ianuarie 2020, propunerile ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pentru cele trei funcții de procuror-șef vor fi comunicate Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în vederea obținerii avizului acestei instituții. După emiterea avizului CSM, ministrul Justiției va înainta aceste propuneri șefului statului, care va avea ultimul cuvânt.

Potrivit legii, președintele României este cel care îi numește și care îi revocă din funcții pe procurorul general și pe procurorii – șefi ai DNA și ai DIICOT. O asemenea procedură de revocare a avut loc în vara anului trecut, când președintele Iohannis a fost obligat, printr-o decizie a CCR, să o demită din fruntea DNA pe Laura Codruța Kovesi. La DIICOT, Felix Bănilă a demisionat, iar la Parchetul General, funcția de procuror general interimar este deținută de magistratul Bogdan Licu.

Comentarii

loading...