12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăCine vrea să fie primarul Constanței în 2020

Cine vrea să fie primarul Constanței în 2020

Primul care și-a anunțat intenția de a candida a fost și prima surpriză. Este vorba despre omul de afaceri Mohammad Murad. A venit în 1982 în România pentru a studia medicina și a rămas aici, a făcut afaceri în mai multe domenii și a ajuns, astăzi, cel mai important deținător de active hoteliere de pe litoralul românesc.

Recent, într-o conferință de presă, alături de ministrul Turismului, acesta a afirmat că ar fi bine ca oamenii din turism să aibă un cuvânt de spus în Primăria Constanța. Întrebat direct de către „România liberă” dacă va candida la alegerile locale pentru funcția de primar în 2020, acesta a confirmat. „Vă anunţ că voi candida la Constanţa, indiferent ce se va întâmpla. Voi candida pentru că am ajuns la concluzia că nu se poate altfel. Constanţa a fost pe locul 4 economic şi astăzi este pe locul 11 în România. Constanţa are un potenţial fantastic, nicăieri, vă spun sincer, în Europa nu există un oraş pe malul mării să aibă economia atât de slabă. Şi aici nu atac PSD-ul, aici nu mai e vorba de politica unui partid. PSD a făcut cu actuala şi fosta guvernare trei, patru lucruri foarte importante: TVA 9 la sută, impozitul specific, vouchere de vacanţă”, a explicat Murad, răspunzând la întrebarea RL.

Acesta a vorbit și despre câteva din problemele orașului. „Degeaba fac eu un hotel superb dacă drumul din faţă este plin de gropi. Singura soluţie pentru a face economie în mod sănătos este investiţia şi public şi privată. În primul rând, trebuie să facem faţă vecinilor care ne concurează în fiecare zi. Produsul turistic din România este de nota 7, 8, 9, dar şi de 5. Şi aici am făcut comparație cu serviciile oferite de vecini, bulgarii, turcii, grecii. Instabilitatea economică şi politică influențează situaţia patronatelor. Avem probleme care nu mai sunt în
curtea noastră. Lipsa forţei de muncă, birocraţia. Azi, în Constanţa durează un an şi jumătate să iei o autorizaţie de construcţie”, a precizat Mohammad Murad. Acesta are afaceri și în Năvodari și Neptun-Olimp, stațiuni care aparțin, administrativ, de Mangalia. Spune însă că a ales Constanța pentru că este cel mai important oraș de pe litoral.

 

Continuitate pentru PSD

Primăria Constanţa este condusă, începând din 2016, de social-democratul Decebal Făgădău. PSD, care conduce de peste două decenii municipiul Constanța, își dorește continuitate.

Actualul primar, Decebal Făgădău, nu și-a făcut publice planurile concrete pentru 2020, dar nu este niciun secret că își mai dorește un mandat. Pentru a-și duce la îndeplinire toate promisiunile din 2016 va avea, cel mai probabil, nevoie de două mandate, pentru că unele dintre ele fie nu depind de administrația locală direct (cum e cazul reabilitării Cazinoului din Constanța), fie sunt în întârziere sau neîncepute. Nimeni din partid nu și-a anunțat oficial intenția de a fi contracandidatul său, dar, neoficial, cel puțin două persoane și-ar dori să o facă.

 

PNL caută

Principalul partid de opoziție, PNL, nu are încă un candidat desemnat pentru Primărie. A avut, dar nu-l mai are. Fostul președinte al partidului l-a anunțat, încă de acum doi ani, pe George Muhscină drept viitor candidat. Acesta a preluat organizația municipală, dar apoi, din motive de sănătate, și-a dat demisia. În acest moment, în partid se caută încă profilul de candidat necesar, dar și candidatul în sine. Din surse neoficiale, trei persoane își doresc să participe la competiția internă pentru desemnarea câștigătorului. Sunt voci care spun că cel mai potrivit pentru această funcție ar fi deputatul Bogdan Huțucă, dar acesta nu pare să-și dorească foarte mult candidatura.

Fostul candidat din partea PNL acum doi ani, Vergil Chițac, care s-a situat la numai 7% în spatele candidatului PSD, este acum senator independent. „M-au întrebat mulți dacă voi candida. Este prea devreme acum să mă pronunț, sunt multe variabile. O decizie privind candidatura trebuie să aibă în vedere un singur lucru: să faci ceva ca orașul să meargă înainte și oamenii să trăiască mai bine, să iasă din poticneala aceasta. Lucrul acesta nu poate fi făcut decât dacă există un suport popular. Dacă va fi să fie decizia aceasta – nu sunt sigur –, va trebui să măsurăm, științific, sociologic, favorabilitatea și puterea noastră de a ne implica în sens politic”, a declarat Vergil Chițac.

 

Partidele mici, în așteptare

Și partidele mici au început pregătirile pentru alegerile din 2020. În block start se află ALDE, un partid cu rezultate catastrofale la alegerile din municipiul Constanța din 2016, când nu a reușit să câștige nici măcar un post de consilier local.

Organizația municipală este condusă interimar de Gabriel Daraban, fratele mult mai cunoscutului președinte al Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban. Deși surse din partid dau ca sigură candidatura sa, acesta spune că e prea devreme să spună clar ce va face. Dar o spune nuanțat. „În condițiile în care voi avea în spate o echipă puternică și am certitudinea că șansele mele sunt semnificative, de ce nu?”, spune Gabriel Daraban, cu gândul, probabil, la eșecul din 2016 al ALDE, când el nu era
în partid.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă