13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăCioloș exultă după negocierile dintre USR și Orban

Cioloș exultă după negocierile dintre USR și Orban

Dacian Cioloș, președintele PLUS, a declarat, miercuri, că este bucuros deoarece partenerii săi din Uniunea Salvați România au reușit să găsească o cale pentru a susține învestirea Guvernului, adăugând în proiectul de acord discutat cu premierul desemnat, Ludovic Orban, obiective pe care partidul său le consideră de maximă importanță.

Fostul premier a mai vorbit și despre dorința majorității cetățenilor, care, în viziunea sa,  abia așteaptă ca PSD să părăsească guvernarea țării.

„Dorința majorității cetățenilor români”

„Mă bucur că partenerii noştri de la USR au găsit calea prin care să susţină învestirea unui guvern care promite că îşi va asuma priorităţile noastre. În felul acesta răspundem dorinţei majorităţii cetăţenilor români de a trimite acasă de urgenţă guvernarea catastrofală a PSD şi de a crea premisele pentru o guvernare mai coerentă, în interesul oamenilor. Susţinem toate obiectivele enunţate de partenerii din USR în proiectul de acord discutat cu premierul desemnat Ludovic Orban”, a scris Cioloş, miercuri, pe Facebook.

Patru mari obiective

Președintele PLUS consideră că aceste obiective trebuie puse cât mai rapid în practică şi, de aceea, noul Executiv trebuie să își asume răspunderea pe un pachet de patru legi. Este vorba despre legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, legea „Fără penali în funcţii publice”, legea de desfiinţare a Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi legea de abrogare a legii recursului compensatoriu.

„Pentru punerea cât mai repede în practică a unora dintre aceste deziderate, noi, cei de la PLUS, credem că ar trebui ca PNL să îşi ia un angajament scris că, după ce noul guvern va fi instalat, îşi va asuma răspunderea în Parlament pe un pachet de patru legi pe care le considerăm esenţiale: legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, legea “Fără penali în funcţii publice”, legea de desfiinţare a Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi legea de abrogare a legii recursului compensatoriu, care a scos din puşcării zeci de mii de infractori periculoşi”, a completat Cioloş.

Totodată, președintele PLUS vorbește despre „necesitatea”  elaborării unui acord pentru declanşarea alegerilor anticipate.

Alegerile anticipate, o prioritate

Cioloș amintește, de asemenea, de negocierile pentru desemnarea unui candidat pentru postul de comisar european din partea României.

„Este nevoie ca noul guvern să fie de acord cu negocierea unui calendar clar şi realizabil pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Nu în ultimul rând, credem că e util un angajament din partea PNL că va declanşa rapid negocieri cu partidele noastre pentru desemnarea unui candidat credibil din partea României pentru postul de comisar european. Noi, PLUS, considerăm că aceste cerinţe sunt în deplină concordanţă cu ceea ce îşi doresc cetăţenii români, iar punerea lor în aplicare ţine doar de voinţa politică a celor care doresc binele României. Şi mai credem că o colaborare începută acum poate pune bazele unor discuţii care pot avea loc între noi după alegerile locale şi parlamentare de anul viitor”, susține Cioloş. 

Decizia lui Barna

Reacția liderului PLUS vine după ce, marți, președintele USR, Dan Barna, a declarat că a ajuns la un acord cu reprezentanții PNL, în privința votului pentru învestirea Guvernului Orban. Barna a anunțat că cel mai probabil la finalul săptămânii viitoare, Uniunea Salvați România va lua o decizie finală pentru a acorda sprijinul necesar învestirii Guvernului condus de Ludovic Orban.

„USR consideră că soluţia corectă discutată cu premierul desemnat şi cu preşedintele este cea a alegerilor anticipate. Preşedintele României a decis însă că acestea nu sunt o soluţie în acest moment. Am încercat zilele trecute să verificăm dacă există majoritate pentru susţinerea guvernului. Ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament a dovedit că nu există majoritate. (…) Ţinând cont şi de poziţia premierului desemnat şi de a PNL (…), am venit cu o propunere de acord politic în care am introdus priorităţile şi aspectele foarte importante pe care USR le consideră ca fiind necesar să existe în agenda acestui guvern”, a spus Barna, potrivit Agerpres.

El a mai declarat că s-a înțeles cu premierul desemnat, Ludovic Orban, pentru urgentarea declanșării alegerilor anticipate.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă