13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăClaudiu Năsui: Avem cea mai mare sărăcie în muncă din toată Europa

Claudiu Năsui: Avem cea mai mare sărăcie în muncă din toată Europa

„Ca politică economică, ce ar trebui să facă România ar fi să combată sărăcia. Este cea mai mare problemă pe care o avem noi. Asta este cea mai potentă măsură pe care ar putea să o statul român. De aici ni se trag o grămadă de probleme, și sociale, și economice. Avem cea mai mare sărăcie în muncă din toată Europa, cel mai mare exod al forței de muncă din Europa și a doua cea mai mare inegalitate”, a declarat Năsui pentru România liberă. 

Năsui a explicat că măsura ar avea un impact bugetar aproximativ de 40 de miliarde de lei, care ar fi eșalonat. El a comparat această măsură cu cea a creșterii pensiilor din programul PNL, care ar avea un impact bugetar mult mai mare, după cum susține deputatul USR. „De este important impactul bugetar doar atunci când scădem taxele, dar niciodată când creștem cheltuielile?”, a mai spus deputatul.

El a adăugat că nu este o măsură care să se facă „dintr-un foc”, de la 1 ianuarie 2021. Aceasta poate fi aplicată gradual – de exemplu, prima dată se pot reduce taxele pe primii 1.000 lei sau 500 de lei. În plus, măsura poate fi aplicată pentru câteva categorii, cum ar fi industriile și agricultura, unde salariile sunt mici și munca la negru și „la gri” sunt răspândite. În aceste medii, impactul ar fi minor pentru statul român pentru că oricum nu obține prea mult din impozite în aceste domenii, susține deputatul, subliniind că pooate fi gândit un calendar de aplicare a măsurilor.

Un alt argument pe care deputatul l-a menționat a fost acela al încurajării muncii, dar și a descurajării exodului muncii. „Nu o să ai salariile din Vest, dar dacă o să ai o diferență mult mai mică, o să plece mai puțini”, a argumentat el. 

Măsura „Taxe zero pe salariul minim” se regăsește în programul de guvernare al USR PLUS și ea înseamnă că toate taxele, fie că sunt impozite sau contribuții obligatorii, vor fi calculate de la nivelul unui salariu minim în sus. Salariatul care câștigă 2.230 lei va primi toți acești bani, iar taxele și contribuțiile vor fi aplicate pe sumele care vor depăși acest plafon.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă