13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăCoaliția creează posturi ca să mulțumească pe toată lumea

Coaliția creează posturi ca să mulțumească pe toată lumea

Pentru că nu reușeau să ajungă la înțelegere cu privire la funcții, liderii UDMR ar propus separarea funcțiilor de director general și președinte atât la TVR, cât și la SRR. Liberalii și useriștii au acceptat. Astfel, vor fi disponibile patru funcții și șefia Agerpres.

De altfel, președintele PNL, Ludovic Orban, a admis că una dintre modificările legislative ar putea fi separarea postului de director general de cel de preşedinte al Consiliului de Administraţie la cele două instituţii. „Este posibil (separarea celor două funcţii – n.r.). De altfel, în propunerea legislativă care a trecut de Parlament şi care se află acum în dezbatere ca urmare a cererii de reexaminare este prevăzut acest lucru. Problema este care este distribuţia de competenţe între preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general, care este procedura de desemnare a preşedintelui Consiliului de Administraţie şi a directorului general”, a afirmat Orban. Orban a spus că nu se pronunţă încă în legătură cu desemnarea în cele două funcţii, dacă Parlamentul ar trebui să facă acest lucru.

Avize negative

Comisiile pentru buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor au dat miercuri, în şedinţă comună, avize negative pe rapoartele de execuţie bugetară ale Societăţii Române de Televiziune pe anii 2018 şi 2019.

Deputatul PNL Florin Roman a propus, în cadrul şedinţei, un vot negativ pe ambele rapoarte. Roman a arătat că raportul Curţii de Conturi arată proporţiile managementului defectuos din punct de vedere financiar al ordonatorului principal de credite de la TVR. „Întotdeauna probabil că au existat tot felul de ingerinţe în activitatea Radioului Public şi a Televiziunii, însă ceea ce aţi reuşit dumneavoastră, doamnă Gradea, este să aduceţi la perfecţiune ingerinţa politică într-o televiziune care este a românilor. Nici a noastră, nici a dumneavoastră, nici a celor care au guvernat România”, a afirmat Florin Roman.

Preşedintele – director general al SRTV, Doina Gradea, a spus încă că deciziile au fost luate, dar a menționat ă le va contesta în cazul în care nu sunt bazate pe „lucruri reale”. 

Avocatul Poporului

Funcția de Avocat al Poporului este importantă pentru toate formațiunile pentru că persoana numită poate sesiza Curtea Constituțională pe orice lege adoptată de Parlament sau pe ordonanțelor Guvernului. Liberalii nu au vrut să dea acest post UDMR, iar discuțiile au dus la apariția unui candidat comun, care să nu fie membru al vreunui partid. „Ideea e să susţinem un candidat care să nu fie partizan politic, care să aibă o carieră în domeniul respectării drepturilor omului”, a spus Orban, care a adăugat că aşteaptă mai multe propuneri. Cu toate că raportul în ceea ce priveşte revocarea lui Renate Weber întârzie, şeful PNL consideră că pot fi uşor găsite motive pentru îndepărtarea Avocatului Poporului. „A pus în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor, a considerat spitalele centre de detenţie”, a declarat Orban. 

Un post nou și la CNSAS 

La finalul lunii februarie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care prevede înființarea unui nou post de vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Negocierile dintre partide privind împărțirea funcțiilor au fost însă adevăratele motive pentru apariția acestui post. Orban a justificat prin aceea că „fiecare consiliu de administrație trebuie tratat în mod distinct”. La rândul său, premierul Florin CÎțu susține că a fost o propunere venită de la CNAS: „Este propunerea CNAS, cred că este justificată prin reformele pe care vor să le facă în acest sector.” 

„Nu văd motivele pentru care în acest moment trebuie să ne grăbim cu schimbarea lui Renate Weber. Să vedem ce spune raportul. Dacă raportul spune că a greșit, sigur va fi schimbată prin vot în Parlament. Ce a făcut Avocatul Poporului de un an și jumătate poate fi discutat oricând de mult vrem. Unii au fost mulțumiți, alții n-au fost”. KELEMEN HUNOR, PREȘEDINTE UDMR

 

TEHNIC VORBIND

TVR

Numele vehiculate până în acest moment pentru șefia TVR au fost Mădălina Dobrovolschi, fosta purtătoare de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis, sau realizatoarea Monica Ghiurco.

SRR

Pentru Radioul public, cele două nume pe care USR PLUS le-ar avea în vedere sunt cel al producătorului Liviu Popescu și cel al lui Gabriel Basarabescu, membru în CA al SRR.

Avocatul Poporului

Pentru acest post s-a vehiculat numele lui Peter Eckstein Kovacs, fost senator UDMR, dar este greu de crezut că el va fi acceptat ținând cont de fosta sa apartenență politică și de faptul că a fost consilierul lui Traian Băsescu.

Cele mai citite

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Trafic de droguri la Brașov. DIICOT a reținut doi inculpați

La data de 25 martie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă