11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăCoaliția PSD-ALDE prevede un nou plan pentru Codurile Penale

Coaliția PSD-ALDE prevede un nou plan pentru Codurile Penale

Dragnea și Tăriceanu nu vor convoca Parlamentul în regim de urgență în acest sens. Coaliția de guvernare PSD-ALDE nu va convoca în ianuarie 2018 o sesiune extraordinară pentru modificarea Codurilor Penale. Potrivit liderului PSD, Liviu Dragnea, nu este nevoie nici de emiterea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului pe această temă, informează EVZ.

“Eu nu cred că e nevoie de ordonanţă de urgenţă pentru că şi aceste iniţiative legislative trebuie adoptate după dezbateri. Nici nu sunt de acord să facem o sesiune extraordinară, nu cred că se impune. Asta nu înseamnă că în vacanţa parlamentară comisia specială nu se poate întruni de câteva ori să primească propuneri. Noi vorbim aici de trei componente. Este vorba de un pachet de modificări generate de necesitatea de a transpune în legislaţia românească o directivă extrem de importantă care se referă la prezumţia de nevinovăţie, dreptul la un proces echitabil, care trebuie implementată până în aprilie anul viitor. Deci, nu a răsărit aşa din spuma mării, că a visat cineva, discuţia pe directivă trebuia să înceapă deja de anul trecut, din anul 2016”, a zis Dragnea, joi seară, la România Tv, întrebat despre modificările Codurilor Penale.

Comisia parlamentară pentru Legile Justiţiei va elabora trei proiecte de lege – unul privind modificări la Codul penal, unul pentru modificări la Codul de procedură penală şi al treilea cu modificări la Codul de procedură civilă.

Suspiciuni VS Probe

Ministerul Justiţiei a propus în Comisia specială pentru legile Justiţiei, ca sintagmele „bănuială” şi „suspiciune rezonabilă” din Codul de procedură Penală să fie înlocuite cu „probe sau indicii temeinice”.

Primul compromis

Membrii comisiei speciale pentru legile justiției au convenit, la finalul anului, să introducă un nou alineat la Legea nr. 135/2010 din Codul de procedură penală. Astfel, la articolul 4, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins: „Înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate definitiv”. Amendamentul, formulat de UDMR, a fost susținut nu doar de către PSD și ALDE, ci si de către PNL și USR.

Propunere PSD: Pedepsele de până la 3 ani se execută acasă

O propunere legislativă depusă, pe 18 decembrie, la Camera Deputaţilor, de 40 de parlamentari PSD, la inițiativa deputatului PSD Cătălin Rădulescu, prevede executarea la domiciliu a pedepselor cu închisoarea de până la 3 ani, precum şi un prag de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu.  De asemenea, iniţiatorii modifică articolul 60 al Codului penal referitor la regimul închisorii stabilind, la alineatul 3 că detenţia la domiciliu se aplică şi “persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea peste 3 ani, dar cu vârsta de cel puţin 60 de ani sau a celor care suferă de bolile grave sau incurabile stabilite prin lege”. 

Proiectul prevede o reducere a limitelor pentru pedepsele la luarea de mită, dar şi la darea de mită. Astfel, “promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase materiale, în condiţiile arătate în art. 289 (Cod Penal – n.r), se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani”, faţă de actualele reglementări care, pentru această faptă, prevăd pedepse de la 2 la 7 ani. În ceea ce priveşte luarea de mită, limita inferioară a pedepsei cu închisoarea este stabilită la 1 an, în condiţiile în care actualele reglementări prevăd o limită inferioară de 3 ani. 
Sunt totodată reduse pedepsele pentru traficul de influenţă. Faţă de actualul Cod penal, care prevede pedepse de la 2 la 7 ani închisoare pentru această infracţiune, proiectul vine cu pedepse de la 1 la 5 ani
Propunerea legislativă modifică şi o serie de articole ale Codului de procedură penală (Cpp). O modificare vizează articolul 202 al Cpp referitor la scopul, condiţiile generale de aplicare şi categoriile măsurilor preventive. Din alieantul 1 al acestui articol este eliminată formula “suspiciune rezonabilă”, astfel încât “măsurile preventive pot fi impuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune (…)”. 
Schimbările vizează şi prevederile Cpp referitoare la denunţ. La articolul 290, care reglementează acest lucru, iniţiatorii PSD introduc un nou alineat potrivit căruia “denunţul poate fi făcut în termen de şase luni de la data la care denunţătorul a aflat despre săvârşirea faptei, cu excepţia infracţiunilor contra persoanei şi a infracţiunilor contra securităţii naţionale”.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă