13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăCodurile Penale ar putea fi aprobate prin ordonanță de urgență

Codurile Penale ar putea fi aprobate prin ordonanță de urgență

PSD și ALDE vor să organizeze o sesiune parlamentară extraordinară în primele zece zile ale luii iulie, pentru aprobarea Codurilor penal și civil și a celor de procedură. Dacă aprobarea legilor se va prelungi, în urma unor contestații ale Opoziției la CCR, Guvernul Dăncilă va emite o ordonanță de urgență.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat că varianta de a adopta prin ordonanţă de urgenţă modificările preconizate la codurile din justiţie este una ”pertinentă”,  având în vedere că mai multe legi importante din programul de guvernare au fost întârziate de partidele de opoziţie şi preşedintele Klaus Iohannis prin atacarea repetată la CCR.
„O să ne gândim. E de luat în seamă, pentru că chiar astăzi mă gândeam, tot ce am aprobat în Parlament, tot ce am aprobat important, vorbim de legile care susţin şi fac parte din programul de guvernare, legile care sunt pe zona de justiţie şi alte legi care sunt dorite şi pe care le adoptăm, domnule, le-au întârziat, într-o veselie. Ba atacă Iohannis sau atacă PNL, USR. Vine de la Curte, iar atacă, respinge Curtea, ajunge la Iohannis, atacă iar, cu toate că ştie că nu mai poate, dar atacă să treacă timpul şi după aia probabil că o să le întoarcă la Parlament, să zică: domnule, articolul ăsta îl vreau aşa şi nu invers” a declarat Liviu Dragnea.  

O variantă ar fi aprobarea Codurilor în cadrul unei sesiuni parlamentare extraordinare, după care să fie emisă ordonanța de urgență, dacă intrarea în vigoare a legilor va fi amânată. ”O să vorbim săptămâna asta, o să vorbesc şi cu domnul Tăriceanu şi cu doamna prim-ministru şi cu domnul Toader şi să vedem, să facem o discuţie aşezată, pentru că e clar, pe codurile penale vor ataca, va fi vacanţa parlamentară. Noi o să facem sesiune extraordinară, dar o să facem, iar atacă, şi o să ne gândim serios, un calendar posibil pe masă”, a declarat Dragnea.

 

Sesiune extraordinară

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, că este posibil ca Parlamentul să lucreze în primele zece zile ale lunii iulie pentru finalizarea propunerilor legislative de modificare a Codurilor penale şi civile. ”Este foarte posibil să luăm hotărârea politică la nivelul Parlamentului să facem sesiune extraordinară în primele zece zile ale lunii iulie pentru a definitiva Codurile penal, civil şi Codurile de procedură”, a afirmat Tăriceanu. El a precizat  că se poate ajunge la emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru modificările la Codurile penale. ”Orice e posibil. Dacă o să observăm că există o rea-voinţă manifestă în această privinţă şi din partea opoziţiei – pentru că şi opoziţia, cum am văzut cu legile de reformă a justiţiei, a utilizat o seamă de pârghii în mod excesiv pentru amânarea şi eventual împiedicarea intrării în vigoare a acestora -, sigur că există şi această soluţie, care a mai fost utilizată după cum ştiţi şi de guvernul anterior, condus de domnul Cioloş, nu ar fi o noutate absolută, şi chiar dacă unii sunt deranjaţi de o astfel de soluţie, trebuie să ştie că avem instrumente legale la îndemână, pe care sigur, în situaţii extreme, le putem folosi”, a explicat Tăriceanu.

Eventuala modificare a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală prin ordonanţă de urgență ar fi absurdă, a comentat preşedintele PNL, Ludovic Orban. „Îndrăznim şi noi să avem amendamente, de regulă amendamente care sunt solicitate din zona asociaţiilor profesionale din justiţie sau amendamente pe care le-am gândit noi şi Dragnea înţelege prin susţinerea amendamentelor întârzierea dezbaterilor. Este absurd să fie adoptate modificările la Codul Penal prin ordonanţă de urgenţă. Nu există nici un fel de temei pentru adoptarea prin OUG”. Liberalul spune că PNL ar putea sesiza Avocatul Poporului, dacă Executivul va adopta Codurile Penale prin OUG.

 

 

Ce a discutat Toader cu Comisia de la Veneția

Ministerul Justiţiei a transmis, la finalul întâlnirii dintre ministrul Tudorel Toader şi membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia, că aceştia au discutat despre parcursul legilor justiţiei şi stadiul lor actual, precum şi despre modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. Toader a prezentat în cadrul întâlnirii detalii despre procesul de modificare a legilor, despre obligaţia părţilor implicate în acest proces, răspunzând apoi la întrebările delegaţiei.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...
Ultima oră
Pe aceeași temă