23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăComisia de Sănătate mută în ultima clipă. Examenul de rezidențiat, pe 8...

Comisia de Sănătate mută în ultima clipă. Examenul de rezidențiat, pe 8 decembrie

Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a adoptat, cu unanimitate de voturi, raport de admitere pentru proiectul de lege care prevede completarea Ordonanței de Guvern 18/2009, privind egalarea locurilor disponibile pentru rezidențiat cu numărul absolvenților de Medicină. Examenul de rezidențiat va avea loc pe data de 8 decembrie, conform Mediafax.

 Proiectul prevede că: „Cifra de școlarizare pentru rezidențiat pentru anul 2019 se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Această cifră va fi egală cu numărul absolvenților de medicină cu diplomă de licență. Ministerul Finanțelor asigură resursele financiare necesare școlarizării prin rezidențiat la nivelul cifrelor de școlarizare aprobate.”

În legea în vigoare, cifra de școlarizare a rezidenților se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, cercetării și inovării.

Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, a adoptat un amendament aparținând senatorului PSD Liviu Pop, care a fost respins în comisia pentru sănătate, dar a fost ulterior, admis în plen, cu 53 de voturi „pentru” și 12 împotrivă, care prevede că Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și posturi, prin concurs național, în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidențiatul în medicină de familie, prin test de selecție, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației naționale. Pentru anul 2019, concursul național pentru admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al Ministrului Sănătății.

Deputații au amendat proiectul în Comisia de Sănătate, astfel examenul de rezidențiat fiind programat pentru data de 8 decembrie.

Totodată, medicii rezidenți care nu își iau examenul de rezidențiat dar care au finalizat toate stagiile, pot să rămână în sistemul sanitar până la 3 ani dacă sunt angajați de un spital, astfel rezolvându-se deficitul de medici din unele spitale sau specializări

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului aparține mai multor senatori și deputați, PSD, PNL, PMP, și UDMR și a fost adoptată în unanimitate.

În mod normal, examenul de rezidențiat trebuia să se desfășoare mai devreme, însă ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății nu a putut fi semnat, din cauza faptului că nu există un ministru la Educație.

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat, marți, în plenul Camerei Deputaților, de la ora 16.00

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...
Ultima oră
Pe aceeași temă