19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăComisia Europeană: Procedura de revocare a procurorului general generează preocupări

Comisia Europeană: Procedura de revocare a procurorului general generează preocupări

“Comisia Europeană, alături de alţi parteneri internaţionali şi de statele membre au evidenţiat în mod repetat că independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea acestuia de a combate eficient corupţia au o importanţă majoră. După procedura împotriva şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie de acum câteva luni, procedura împotriva procurorului-general generează preocupări. Procedurile solide şi indendente pentru revocarea şi numirea procurorilor de rang înalt au fost permanent un element-cheie în recomandările noastre. Comisia va aborda situaţia generală din România în următorul raport MCV, pe 13 noiembrie”, potrivit unui răspuns al unui purtător de cuvânt al CE.

Reacţia oficialor Comisiei Europene vine în contextul în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

“Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Solicitarea va fi transmisă în seara asta către procurorii CSM în vederea analizei şi elaborării avizului consultativ, precum şi Preşedintelui României pentru a decide competenţele legale ce îi revin”, a mai spus Toader.

În replică, procurorul general, Augustin Lazăr, a afirmat, referitor la anunţul privind revocarea acestuia, că acest raport de evaluare întocmit de Toader este de fapt răspunsul pe care Executivul îl dă Comisiei de la Veneţia.

“Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneţia transmitea că independenţa procurorilor poate fi afectată de numirea şi eliberarea din funcţie a procurorilor, recomandând examinarea acestor dispoziţii. Raportul de evaluare a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general de la PICCJ este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrulu Justiţiei, înţelege să îl dea Comisiei de la Veneţia. Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin ministrul Justiţiei, înţelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiţiei din România”, a spus Lazăr.

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă