Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Comisia Iordache a adoptat modificările la Statutul judecătorilor şi procurorilor

Comisia Iordache a adoptat modificările la Statutul judecătorilor şi procurorilor

Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat marţi modificările la Statutul judecătorilor şi procurorilor, lege reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, cea mai importantă schimbare fiind definiţia erorii judiciare.

Iulian Budușan 0 comentarii

Parlamentarii din comisie au luat în discuţie amendamentele depuse de senatori, modificându-se definiţia erorii judiciare.

"A fost înlocuită sintagma "încălcarea flagrantă" cu "încălcarea evidentă" şi "gravă". Toată această definiţie este preluată din cele două decizii ale CCR. Am vrut să fim cât mai aproape de ce ne-au cerut judecătorii constituţionali încât această ultimă definiţie a erorii judiciare să nu mai poată avea vreo hibă ca cineva să o conteste", a explicat Florin Iordache, preşedinte al comisiei.

Potrivit textului adoptat, "există eroare judiciară atunci când: a) s-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea evidentă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară; b) s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod evident contrară legii sau situaţiei de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum şi atunci când, prin încălcarea clară şi incontestabilă a situaţiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile, au fost afectate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară".

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului.

Anterior, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 181 de voturi "pentru", 74 - "împotrivă" şi 5 abţineri, actul normativ. Senatul este for decizional în acest caz.

Comentarii

loading...