23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăComisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European va discuta situația din România

Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European va discuta situația din România

Ședința Comisiei, de luni seară, va avea loc înaintea dezbaterii din plenul PE referitoare la protestele din 10 august şi la situația statului de drept în România.

Membrii Comisiei LIBE vor avea, luni seară, la Strasbourg, o „şedinţă extraordinară” în care va avea loc un „schimb de opinii” între membrii comisiei şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre „situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei”.

La dezbaterea despre România au fost incluse, ca puncte de referinţă, două rapoarte, potrivit agendei oficiale a comisiei LIBE.

Astfel, dezbaterile din comisia LIBE se vor baza, pe de-o parte, pe Raportul Comisiei Europene din data de 15 noiembrie 2017 privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV).

Al doilea punct de referinţă din Comisia LIBE, la dezbaterea despre România, va fi Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia, din 13 iulie 2018, cu privire la modificarea în Parlament a legilor justiţiei – Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind CSM.

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, joi, că Parlamentul European a amânat, pentru prima săptămână a lunii noiembrie, adoptarea Rezoluţiei privind statul de drept în România.

“Da, s-a luat decizia. Dar rezoluţia va fi făcută în comisia LIBE, comisia de drepturi şi libertăţi. Sunt mai multe şedinţe ale Comisiei LIBE. Prima este luni după-amiază, dar este întâlnirea cu prezenţa lui Frans Timmermans (prim-vicepreşedintele Comisiei Europene – n.r.)”, a afirmat eurodeputatul ALDE, Norica Nicolai, joi, pentru Mediafax.

Întrebată ce impact are asupra României adoptarea acestei rezoluţii, Nicolai a răspuns: “Este un document politic. Nu are niciun impact. Poate să conţină evaluarea asupra situaţiei statului de drept şi eventuale recomandări făcute României”.

Pe 3 octombrie va avea loc în plenul Parlamentul European o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august şi a statutului de drept în România, discuţie la care cutuma europeană prevede invitarea premierului ţării respective, în acest caz Viorica Dăncilă.

Surse europene au mai precizat că, în a doua săptămână a lunii octombrie, preşedintele Klaus Iohannis va susţine un discurs despre viitorul Uniunii Europene, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Acesta este şi motivul deciziei PE de a amâna adoptarea rezoluţiei, au adăugat sursele citate.

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat, marţi şi miercuri, o vizită la Bruxelles unde s-a întâlnit şi a discutat cu liderii grupurilor partidelor politice din Parlamentul European Şeful Executivului a participat, miercuri la Bruxelles, la reuniunea grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, premierul discutând cu aceştia despre protestele din 10 august şi reforma în domeniul justiţiei în România, potrivit Guvernului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă