24.6 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Legea offshore intră pe ultima sută de metri. Vot de admitere la comisiile de specialitate

Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor au dat marţi raport de adoptare proiectului legii offshore cu câteva modificări faţă de forma de la Senat.

Comisiile pentru administraţie, de buget şi pentru industrii au adoptat raportul cu 40 de voturi „pentru” şi 14 abţineri.

„Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi beneficiază, pe toată perioada derulării acestora, de nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote existente la data intrării în vigoare a prezentei legi”, este unul dintre articolele adoptate de deputaţi.

Proiectul prevede, de asemenea, calcule exacte ale impozitului asupra veniturilor suplimentare offshore.

Raportul de admitere vine după o şedinţă a comisiilor de specialitate în care deputaţii au avut discuţii în contradictoriu despre care ar trebuie să fie prevederile în forma finală a Legii care stabileşte felul de exploatare a gazelor din Marea Neagră.

Astfel, liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu şi deputatul ALDE Varujan Vosganian s-au contrazis la dezbaterile de marţi despre legea offshore, pe marginea prevederilor privind redevenţele şi regimul fiscal care vor fi aplicate investitorilor.

Vosganian a cerut modificarea prevederii din proiectul offshore care stipulează că „titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi beneficiază, pe toată perioada derulării acestora, de nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote existente la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Deputatul ALDE a apreciat că acest articol nu oferă investitorilor suficiente garanţii fiscale, propunând reîntoarcerea la varianta adoptată de Senat. În replică, liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a spus că social-democraţii nu pot fi de acord să se revină la varianta adoptată în Senat.

Printre alte amendamente admise de Comisiile reunite de industrii, administraţie publică şi buget din Camera Deputaţilor este şi cel care prevede reducerea zonei de protecţie în cazul unor descoperiri arheologice s-a redus de la 200 de metri la 50 de metri.

Potrivit amendamentelor formulate de grupurile parlamentare PSD-ALDE, admise marţi în comisiile de specialitate la discuţiile pe legea offshore, „operaţiunile petroliere executate offshore se desfăşoară cu respectarea următoarelor condiţii: (…) (g) în cazul în care raportul de diagnostic arheologic a revelat vestigii arheologice subacvatice sau descoperiri arheologice, titularul are obligaţia de a delimita o zonă de protecţie de 50 de metri în jurul acestora, în coordonate STEREO 1970, şi de a transmite aceste date serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale în termen de 72 de ore de la finalizarea operaţiunii de delimitare”.

În forma legii offshore retrimisă la comisii din plenul Camerei Deputaţilor, zona de protecţie era stabilită la 200 de metri.

De asemenea, potrivit amendamentelor adoptate la legea offshore, „(i) dacă prin lucrările offshore şi/sau lucrările la sonde se identifică o descoperire arheologică întâmplătoare, titularul are obligaţia de a delimita zona cu patrimoniu arheologic evidenţiat întâmplător şi o zonă de protecţie de 50 de metri în jurul acesteia, în coordonate STEREO 1970, şi de a transmite aceste date serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale în termen de 72 de ore de la finalizarea operaţiunii de delimitare”.

Şi în acest caz zona de protecţie s-a schimbat de la 200 de metri la 50 de metri.

Comisiile reunite de industrii, administraţie publică şi buget din Camera Deputaţilor au dezbătut şi adoptat, raport favorabil pe proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore. Iniţiativa urmează să intre la vot în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor.

Ultima oră
Pe aceeași temă