15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăComitetul Executiv al PSD se reuneşte astăzi

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte astăzi

Potrivit preşedintelui PSD, premierul Viorica Dăncilă, în şedinţa CExN va fi decisă formula remanierii guvernamentale.

“S-a lucrat la evaluarea miniştrilor în această săptămână. Nu am terminat această evaluare. Luni, în Comitetul Executiv Naţional, vom vorbi despre o remaniere. Am făcut evaluarea pe opt ministere. După ce o să prezint această evaluare în CEx, vom hotărî împreună ce miniştri sunt remaniaţi şi ce miniştri nu sunt, bineînţeles, la propunerea primului-ministru”, a declarat Dăncilă sâmbătă, la Călăraşi.

Premierul nu a spus care sunt miniştrii vizaţi de remaniere şi nici numărul acestora, precizând că decizia va fi una politică.

“Voi continua evaluarea, nu pot să vă dau acum un număr de ministere, poate sunt ministere unde colegii spun că nu e nevoie de remaniere, eu voi propune, dar decizia va fi politică”, a susţinut Viorica Dăncilă.

ALDE se va reuni, tot luni, în şedinţa Biroului Politic, de la ora 13.00, la Parlament, însă în absenţa liderului partidului care a anunţat că este în concediu.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la Antena 3, că a avut o discuţie informală cu cei din ALDE şi au decis ca ministrul de Externe Teodor Meleşcanu să fie remaniat. Acesta a precizat că Biroul Politic al formaţiunii va decide, luni, şi persoana care îi va lua locul acestuia.

Viorica Dăncilă a mai anunţat că, la CEx al PSD de luni, vor fi făcute propuneri şi pentru funcţiile de vicepremieri conduse interimar de Ana Birchall şi Eugen Teodorovici. Premierul a precizat că după Comitetul Executiv al partidului va avea o discuţie şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

Surse din PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că vor exista discuţii despre o remaniere mai restrânsă, în primă fază.

Astfel, o schimbare ar putea fi făcută la ministerul Educaţiei, condus de Ecaterina Andronescu, potrivit surselor menţionate. Alte ministere luate în vizor sunt: Dezvoltarea, unde este Daniel Suciu, care este şi vicepremier, Internele – Carmen Dan, Transporturile – Răzvan Cuc şi Agricultura – Petre Daea.

Viorica Dăncilă ar dori o remaniere în două etape.

De asemenea, pentru portofoliul Agricultură ar putea fi o variantă actualul secretar de stat Dumitru Daniel Botănoiu sau deputatul PSD Valeriu Steriu.

Senatorul Nicolae Moga este lua în calcul de PSD ca să facă parte din Cabinetul Dăncilă, posibil la Dezvoltare sau Turism, au explicat sursele menţionate.

Secretarul general al PSD Mihai Fifor ar vrea şi el o funcţie în Guvern, au adăugat sursele social-democrate, indiferent de minister. În trecut, acesta a fost ministru al Apărării.

Cabinetul Dăncilă este format din 27 de ministere, dintre care patru portofolii sunt deţinute de ALDE, şi anume Externe – Teodor Meleşcanu, Mediu – Graţiela Gavrilescu, Energie – Anton Anton şi Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul – Viorel Ilie.

În principiu, PSD ar putea discuta la CEx şi despre înlocuitorul lui Mihai Fifor la şefia Consiliului Naţional. Liderul PSD Vrancea Marian Oprişan şi-ar dori această funcţie, au precizat surse din partid.

 

Liderii social-democraţi discută luni şi pe tema sondajelor pentru desemnarea prezidenţiabilului PSD

Dăncilă a explicat că numele ei se regăseşte în aceste sondaje, pentru că sunt luate în calcul numele tuturor liderilor de partid, dar şi numele celor care şi-au anunţat intenţia de a candida în cursa internă. Printre aceştia se află Eugen Teodorovici, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae, Mihai Fifor.

În ceea ce priveşte o candidatură a Gabrielei Firea, Viorica Dăncilă a susţinut că nu a discutat cu aceasta, pentru că nu i-a spus despre această intenţie. Săptămâna trecută, într-o intervenţie la Antena 3, Firea a refuzat să spună dacă ar putea fi ea candidatul PSD, precizând că va face săptămâna aceasta clarificări cu privire la planurile sale de viitor.

Joi, Dăncilă a declarat pentru prima oară că dacă partidul îi va cere,  nu va ezita şi va accepta să candideze, declaraţie reluată nuanţat şi în următoarele zile.

Discuţiile pe tema candidatului PSD la Preşedinţie vor fi influenţate şi de declaraţia făcută duminică seară de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care s-a declarat decis să candideze la alegerile prezidenţiale, cu sau fără sprijinul coaliţiei de guvernare, un potenţial partener fiind partidul lui Victor Ponta, Pro România. În opinia lui Tăriceanu, în cazul unor candidaturi separate în cadrul Alianţei PSD – ALDE, riscul de a nu ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale este foarte mare.

Cele mai citite

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...
Ultima oră
Pe aceeași temă