6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăCompleturile de judecată, pe masa CCR. Articolul care încurcă planurile lui...

Completurile de judecată, pe masa CCR. Articolul care încurcă planurile lui Liviu Dragnea

Potrivit unui comunicat al CCR, pe 16 octombrie Curtea va organiza  o primă ședință pentru a se asculta punctele de vedere ale părților implicate.

Sesizarea vine în condițiile în care pe 8 octombrie, un astfel de complet de judecată va începe să discute apelul liderului PSD Liviu Dragnea în procesul de abuz în serviciu, în care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Dosarul a fost repartizat completului de cinci judecători P1 – Penal condus de vicepreşedintele instanţei supreme Iulian Dragomir.

Liviu Dragnea a explicat, recent, că l-a rugat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constituţională privind formarea completelor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. ”Vor să mă bage la puşcărie cu un complet făcut cu încălcarea legii. Legea spune că preşedinţii completurilor sunt repartizaţi aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca să desemneze două complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei”, a spus Dragnea.

Pentru ca Liviu Dragnea să aibă parte de un nou complet de judecată, este necesară modificarea legii privind organizarea judiciară 304/2004 sau o intepretare a CCR diferită de cea a ICCJ.

 

Legislație și interpretare

Actul normativ a fost modificat, anul acesta, de PSD și ALDE, în Parlament, fiind printre cele trei legi ale justiției schimbate de Legislativ. Înainte de modificările din Parlament, vechea lege prevedea că există două completuri de cinci judecători. Preşedinţii celor două completuri de cinci, ca membri de drept, sunt vicepreşedintele Înaltei Curţi şi şeful Secţiei penale, iar ceilalţi membri se aleg la începutul fiecărui an prin tragere la sorţi. PSD și ALDE au modificat acest articol: toţi cei zece judecători din cele două completuri de cinci se aleg la începutul fiecărui an, prin tragere la sorţi și nu mai există membri de drept. Însă, parlamentarii PSD au neglijat să menționeze în noua lege ce se întâmplă cu completurile deja formate, pe baza legii în vigoare. Ulterior, pe 26 iulie 2018, președintele Klaus Iohannis a promulgat noua lege.

Preşedintele Înaltei ÎCCJ Cristian Tarcea a anunţat însă că modificările legislative aduse Legii nr.304/2004 nu conţin norme tranzitorii în cazul formării completelor de cinci judecători aşa că schimbările intră în vigoare abia la începutul anului viitor, așa cum prevede legea.  Tarcea a mai spus că de imediată aplicare este legea 207/2018, care arată că aceste complete de cinci judecători se trag la sorţi la începutul fiecărui an. Completurile formate la începutul lui 2018 își vor continua activitatea până la pronunţarea verdictului. În dosarul liderului PSD, completul s-a format după vechea regulă, la începutul anului 2018. Iulian Dragomir a devenit membru de drept al completului, pentru că este vicepreședinte al Curții Supreme, iar ceilalţi patru judecători au fost traşi la sorţi. Dragnea crede că Dragomir este pornit împotriva lui și că va înclina balanța votului, afirmă surse din PSD. În cazul în care CCR interpretează legea în sensul dorit de Dragnea se va efectua o nouă tragere la sorți și liderul PSD poate scăpa de Dragomir. Evident, există și posibilitatea ca Dragomir să se numere printre cei cinci trași la sorți.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă