9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăReprezentanții partidelor, după consultările cu Iohannis

Reprezentanții partidelor, după consultările cu Iohannis

“Noi am spus că există puncte de vedere diferite în interiorul grupului, adică sunt organizaţii care susţin realizarea referendumului, tematica sa, sunt organizaţii care nu s-au exprimat până în momentul de faţă, probabil că urmează să se consulte în interiorul lor, sunt organizaţii care nu susţin. Dar, în general, trendul este unul de susţinere, din ce am putut să constat până acum. Am discutat şi chestiuni care privesc organizaţiile care formează grupul nostru şi chiar i-am solicitat preşedintelui o discuţie mai serioasă pe una dintre teme, eventual, poate, şi o mediere”, a spus el. 

UPDATE: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după consultările de de la Palatul Cotroceni, că formaţiunea sa va face tot ce poate pentru o mobilizare a electoratului la referendum.

“I-am spus domnului preşedinte că avem o experienţă cu un referendum foarte similar de acum 10 ani, experienţa şi concluziile noastre de atunci sunt relevante, importante şi din acest punct de vedere vom încerca şi vom face tot ce ţine de noi pentru o mobilizare atât la alegerile europarlamentare, pe care le considerăm importante, poate cele mai importante din ultimi 10 ani, dar şi pentru referendum. Vom spune oamenilor să meargă să îşi spună punctul lor de vedere despre cele două subiecte şi despre întrebările pe care nu le cunoaştem în acest moment. În ceea ce priveşte tematica, noi credem că la primul subiect rezultatul este previzibil, nu cred că vor fi oameni care vor spune ‘nu’ pentru această întrebare, dacă trebuie sau nu amnistie şi graţiere pentru faptele de corupţie. De aceea, surprize acolo sigur nu vor fi. Pentru a doua întrebare, legată de ordonanţele de urgenţă, noi suntem mai radicali decât propunerea preşedintelui Iohannis, noi credem că instituţia ordonanţelor de urgenţă din Constituţia României trebuie eliminată. Nu este nevoie de ordonanţe de urgenţă absolut în niciun domeniu”, a spus Kelemen la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că instituţia ordonanţelor de urgenţă a creat mai multe pagube în societate, considerând că legiferarea delegată către Guvern nu este un lucru bun şi de aceea trebuie eliminată, mai puţin în caz de război şi catastrofe.

“Ordonanţe simple în perioada vacanţelor parlamentare pot rămâne cu delegarea din partea Parlamentului, dar în rest nu cred că e nevoie de aşa ceva. Se poate legifera repede în 2-3 săptămâni, dacă există voinţă politică”, a menţionat acesta.

Kelemen Hunor a precizat că a mai adus în discuţie şi cazul primarului din Corund, Harghita, care a fost amendat pentru că ar fi pus o inscripţie bilingvă pe primărie.

“Am mai adus un subiect în discuţie, fără să aştept un răspuns de la domnul preşedinte, nici nu se poate da un răspuns, fiindcă este vorba despre o decizie a Curţii de Apel de la Târgu Mureş. Doar l-am informat pe preşedinte, nu ştiu dacă cunoştea situaţia de la Corund, din judeţul Harghita, unde primarul a primit o amendă de 80.000 de euro, o sumă foarte mare, disproporţională cu orice faptă administrativă, pentru inscripţia bilingvă de pe frontispiciul primăriei. Eu cred că este o măsură absolut disproporţională şi o decizie incorectă şi faţă de primar, şi faţă de comunitate, dar şi faţă de legislaţia care permite inscripţiile bilingve în localităţile unde trăiesc minorităţi etnice în proporţie de peste 20%”, a arătat acesta. 

UPDATE: USR susţine deplin şi neechivoc referendumul, a declarat liderul partidului, Dan Barna, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis.

“I-am transmis preşedintelui poziţia USR conform căreia este nevoie de o consultare şi de acest referendum. Există o susţinere deplină şi neechivocă a USR pentru acest referendum, am discutat, evident, şi despre iniţiativa ‘Fără penali’, iniţiativă pe care preşedintele o apreciază, a şi contribuit iniţial la demararea ei şi chiar ne-a felicitat spunând că a fost o iniţiativă şi un efort grozav care a generat acest rezultat, referindu-ne la decizia Curţii Constituţionale care pune această iniţiativă pe traiectoria unei modificări reale a Constituţiei. În egală măsură, i-am transmis preşedintelui că USR consideră că un mecanism de tip MCV la nivel european face parte din oferta noastră electorală pentru europarlamentare şi este un foarte bun instrument pentru a duce mai departe aceste principii ale statului de drept şi ale luptei anticorupţie la nivel european. (…) România şi Bulgaria sunt singurele state unde acest instrument funcţionează şi este în continuare necesar acest instrument”, a afirmat Barna, la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că s-a discutat şi despre întrebările de la referendumul din 26 mai. “Ne-a spus că sunt foarte apropiate de temele care au fost transmise Parlamentului ca teme de referinţă pentru aceste întrebări”, a afirmat Barna. 

UPDATE: Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că şeful statului organizează la Cotroceni consultări “formale”, pentru că decizia cu privire la organizarea unui referendum “deja a luat-o”.

“Demersul preşedintelui este de a arunca aşa o perdea de fum în ochii publicului. Este o consultare formală. Ce să ne mai consulte, că decizia am înţeles că a luat-o deja de organizare a referendumului. (…) El foloseşte tema Justiţiei şi a luptei împotriva corupţiei în interes propriu pentru a putea intra în cursa electorală de pe acum. (…) Şi-a anunţat candidatura cu un an în urmă. Are o agendă electorală şi nimic altceva”, a declarat Tăriceanu, la DC News.

UPDATE: PNL este alături de preşedintele României şi susţine cu toată forţa reuşita referendumului, a declarat liderul partidului, Ludovic Orban.

“Asaltul infractorilor asupra independenţei Justiţiei trebuie să înceteze. Trebuie corectate toate stricăciunile provocate de majoritatea PSD-ALDE asupra funcţionării normale a unei Justiţii într-o societate democratică. PNL este alături de preşedintele României şi va susţine cu toată forţa reuşita acestui referendum”, a afirmat Orban, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema situaţiei din Justiţie. 

Consultările iniţiate de preşedintele Klaus Iohannis cu partidele parlamentare pe tema situaţiei din justiţie încep astăzi, când la Palatul Cotroceni sunt aşteptate delegaţiile PNL, USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, săptămâna trecută, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema situaţiei din justiţie.

Consultările au loc joi şi vineri, iar fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

Joi, consultările încep la ora 15.00, cu delegaţia PNL, întâlnirea fiind programată să dureze o oră.

De la 16.00 este programat USR, iar la 16.45 urmează PMP, la 17.30 – UDMR şi la 18.15 –  Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Vineri, consultările ar urma să înceapă la ora 11.00, cu PSD, şi să continue la 12.00 cu delegaţia ALDE. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că nu va merge la discuţii, dar că PSD va fi reprezentat de o delegaţie formată din trei membri. “Eu sigur nu merg, dar de la noi de la partid o să meargă. Nu-mi place personajul”, a spus Liviu Dragnea.

În schimb, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că partidul pe care îl conduce nu va onora invitaţia la consultări, afirmând că Iohannis nu e interesat de consultări reale, ci doar de simularea lor. 

Şeful statului a declarat, miercuri, că are foarte multă deschidere pentru consultările cu partidele şi că i se pare ciudat să refuzi o ofertă la dialog cu preşedintele României.

“Este o consultare cu foarte multă deschidere din partea mea. Consider că dacă am convocat un referendum care are ca temă principală justiţia, integritatea, lupta anticorupţie şi situaţia din justiţie acum se tot discută şi se tot discută şi din păcate multe chestiuni sunt foarte negativ prezentate chiar de sistemul de justiţie, atunci o discuţie se impune. Dar, sigur, sunt dispus, în marja acestor consultări, să discut şi alte teme cu care vin reprezentanţii partidelor”, a declarat preşedintele Iohannis.

“Faptul că unii nu vor să vină la discuţii cu preşedintele României mi se pare ciudat, nu oblig pe nimeni, e o ofertă. Să refuzi o ofertă la dialog parcă este cel puţin ciudat. Deci, în continuare, chiar dacă unii au spus că nu vin, dacă se răzgândesc, sunt bine-veniţi. Eu îmi doresc un dialog real cu partidele parlamentare”, a precizat preşedintele.

Cele mai citite

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă