10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăControverse. PNL susține o lege a lui Eugen Teodorovici

Controverse. PNL susține o lege a lui Eugen Teodorovici

Guvernul liberal condus de Ludovic Orban susține inițiativă legislativă a fostului ministru PSD de Finanțe, Eugen Teodorovici. 

În septembrie 2019, când PSD era la guvernare și Eugen Teodorovici era ministru al Finanțelor, acesta a depus în Senat un proiect de lege care pune ANAF-ul teritorial și structurile de control ale Finanțelor centrale să verifice exactitatea datelor și a informațiilor pe baza cărora se calculează redevențele miniere și petroliere. Scopul proiectului este ca statul să se asigure că nu pierde bani de la buget. Proiectul a trecut de Senat, unde PSD are majoritate singur și acum se află în procedură la Camera Deputaților. Guvernul Ludovic Orban a trimis un punct de vedere favorabil.

 „Guvernul susţine adoptarea acestei iniţiative legislative”, afirmă Executivul PNL

„Prin inițiativa legislativă se propune reglementarea unor măsuri în domeniul competenței de control a Ministerului Finanțelor Publice și modificarea și completarea unor acte normative.

Astfel, se propune ca Ministerul Finanțelor Publice să aibă posibilitatea să angreneze structura proprie de inspecție economică-financiară, precum și structurile teritoriale de inspecție economico-financiară din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru efectuarea:

– controlului modului de respectare a fundamentării, declarării și achitării contribuțiilor trimestriale prevăzute la art1 . 1 și la art. 12 din Ordonanța de urgență Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, cu modificările și completările ulterioare;

– verificarea exactității datelor și a informațiilor pe baza cărora se calculează taxa pentru activitatea minieră și redevențele miniere prevăzute de Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările și completările ulterioare, precum și redevențele petroliere prevăzute de Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Prin instituirea acestor măsuri se urmărește creșterea capacității de control și mobilizare a sumelor cuvenite bugetului general consolidat al statului, cu consecința obținerii de venituri bugetare suplimentare.” se arată în comunicarea Guvernului

Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care nu plătesc contribuțiile la sta

Eugen Teodorovici a depus, tot în septembrie 2019, în procedură de urgență, la Senat un proiect de lege care prevede pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 6 ani pentru cei care nu virează la timp contribuțiile care sunt reținute din salarii, pensii, asigurări sociale de sănătate, drepturi de autor și alte venituri, scrie Mediafax.

 Inițiativa legislativă a ministrului de Finanțe propune modificarea şi completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale și a fost adoptată tacit de Senat în 30 noiembrie 2019.

„Art. 6 – Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 6 ani reținerea și neplata, încasarea și neplata, ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”, prevede modificarea adusă prin inițiativa legislativă a senatorului PSD.” 

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă