6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăCovid - 19, agent electoral strategic în județul Ialomița!

Covid – 19, agent electoral strategic în județul Ialomița!

Solicitarea publică are un vădit caracter electoral, șeful CJ Ialomița atacându-și și contracandidatul liberal, deputatul Tinel Gheorghe, pe care-l scoate la tablă în fața ialomițenilor, acuzîndu-l că ”girează incompetența și face un rău enorm județului” susținînd actuala conducere a DSP.

Când vine vorba de campania electorală pentru localele și parlamentarele deocamdată amânate, starea de urgență instituită pentru mai buna gestionare a măsurilor de asanare pandemică devine unul dintre instrumentele cele mai eficiente pentru capitalizare, la nivel de politician local mai ales, sau de edil administrativ. Cu o pagină de socializare optim exploatată, câteva sute de sacoșe de mâncare plimbate prin curțile bătrânilor pe post de ajutor la vremuri de restriște și niște poze cu mască și combinezon, ”la treabă, slujind interesul public”  într-un peisaj pustiit de măsurile de urgență, orice speculant politic al emoției publice poate contabiliza, săptămână de săptămână, procente deloc de ignorat la nivel de simpatie, notorietate și chiar eligibilitate.

După ce s-a pozat în ultima lună, cu mască și fără mască, ori pe drumurile modernizate ale județului, ori prin sala de ședințe a Consiliului Județean sau prin cabinetele Spitalului Slobozia, comunicând magistral același mesaj subliminal – ”stați acasă, are băiatu’ grijă”  – Victor Moraru, șeful Consiliului Județean Ialomița a apăsat pedala de accelerație, înfigând săgeata vectorului de opinie direct în jugulara șefului DSP.   

”Directorul DSP Ialomița trebuie demis urgent!”

”E timpul să spunem lucrurilor pe nume, pentru că ialomițenii au dreptul să știe tot ceea ce se face în lupta cu noul coronavirus, dar și tot ceea ce este prost gestionat în această criză epidemiologică. Pentru că este sănătatea tuturor în joc”, și-a început, în această săptămână, șeful Consiliului Județean Ialomița, ofensiva electorală, uitând probabil că el însuși este membru în conducerea Comitetului județean de Urgență.

”Modalitatea în care DSP Ialomița a gestionat până în acest moment criza coronavirusului în județul nostru lasă de dorit. Iar acest lucru se răsfrânge peste toți cu toate implicațiile de sănătate publică. Și ialomițenii mai trebuie să știe că Gheorghe Tinel, liderul PNL Ialomița, girează incompetența și face un rău enorm județului pentru că el este cel care-l susține politic pe Dan Noel, directorul DSP Ialomița.

Ce măsuri de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus a luat DSP Ialomița dacă am ajuns să închidem un oraș? De ce nu a ascultat domnul Dan Noel apelurile primarilor de a respecta măsurile? Ei știau mai bine cum stau lucrurile în teren, dar nimeni nu i-a ascultat.

Monitorizează DSP Ialomița așa cum trebuie toate cazurile care sunt izolate la domiciliu? Nu știm, pentru că DSP Ialomița nu comunică cu presa locală și nici cu cetățenii. Decizia de a interzice DSP-urilor să nu comunice pe plan local despre epidemie, ci doar centralizat, mi se pare o greșeală.

Șeful DSP Ialomița, un potențial Acar Păun în cazul sancționării lentorii decizionale a autorităților ialomițene

DSP este o instituție esențială în lupta împotriva epidemiei, dar ea este o institiuție inutilă, dacă nu-și face treaba așa cum trebuie. Am văzut că Ministrul Sănătății a făcut bine unor județe și a demis o serie de directori ai DSP pe motiv de incompetență. Cred că poate face același lucru bun și județului Ialomița, să schimbe directorul DSP.

Îi cer public Ministrului Sănătății să evalueze rapid activitatea DSP Ialomița și să ia măsurile care se impun pentru că eu nu voi tolera ca județul nostru să devină un focar de infecție, doar pentru că domnul Dan Noel, omul lui Tinel Gheorghe, nu-și face treaba așa cum trebuie”, s-a etalat imperativ pe Facebook Victor Moraru, în încercarea de a scoate în față un potențial Acar Păun, numai bun pentru a colecta sancțiunile autorităților centrale.

Salata de dosare, cel mai bun argument pentru demitere!

Ca și cum profilul șefului DSP, cu care a colaborat instituțional o perioadă îndelungată, l-ar fi luat prin surpindere, Moraru a scos de la naftalină, ca o garnitură cu aromă penală la friptura suculentă servită autorităților, și o sumă de dosare care l-ar avea ca și protagonist pe actualul șef al DSP.

”Știe toată lumea cine este acest domn? Directorul Dan Noel este un funcționar pe mâna căruia stă sănătatea ialomițenilor, care are două dosare penale pe rol în faza de urmărire penală, pentru delapidare, respectiv însușirea contravalorii unor titluri executorii ale unor foști salariați, unii pensionari, alții decedați (Dosar penal nr.153/P/2018 și nr. 867/P/2015). Are un dosar la Curtea de Apel București al cărui obiect este anularea actului administrativ de sancționare pentru distrugerea documentului ORNISS prin care i se respinge accesul la informații clasificate. De asemenea, mai are și două dosare civile pe rol la Tribunalul Ialomița, respectiv Curtea de Apel București, pentru prejudicii financiare, cu obiectul menținerea în activitate a unor salariați după pensionare, fără forme legale. Este datoria mea să atrag atenția asupra acestor lucruri. Și Ialomițenii trebuie să știe.

Ce control a exercitat DSP Ialomița și cum își îndeplinește atribuțiile, când aflăm din presa națională că s-au înregistrat 6 pacienți pozitivi și un deces la centrul de dializă Fresenius din Ialomița? Prin tăcere? Nu aceasta este soluția. Ci prin transparență și activitate în interesul ialomițenilor. Înțeleg că nici acum nu au fost testați pacienții, după zile întregi de la începerea anchetei epidemiologice. Unde sunt testele promise de Guvern? Și când ajung acestea?”, încheiat aproape apoteotic Victor Moraru, în aplauzele urmăritorilor de pe rețeaua de socializare.

Țăndăreiul, un Triunghi al Bermudelor pentru retorica domnului Moraru

Fără a mai insista asupra caracterului electoral al declarațiilor președintelui Consiliului Județean, în condițiile în care comunitatea de etnie romă din Țăndăreiul recent carantinat a reprezentat dintotdeauna un bazin electoral pentru PSD în Ialomița, întrebarea retorică a lui Victor Moraru – ”Ce măsuri de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus a luat DSP Ialomița dacă am ajuns să închidem un oraș?” – îl poziționează în mod evident pe acesta, în raport cu situația comunității izolate de către autorități, în zona unui ostentativ ”eu îmi apăr cetățenii, și nevoile lor, și clanul”.

Asta în ciuda faptului că, o altă declarație a șefului CJ Ialomița, postată cu doar două zile înaintea precedentei, felicita decizia autorităților naționale de a închide Țăndăreiul, ba chiar o recomanda ca și model funcțional, avertizând că spitalele nu vor face față dacă nu se vor lua măsuri urgente de închidere a comunităților cu risc mare de a deveni focare epidemice.

”Închiderea orașului Țăndărei este o măsură foarte bună pentru a evita un dezastru epidemiologic în tot județul Ialomița. În ultima perioadă, în contextul crizei coronavirusului, din străinătate, s-au întors în județul Ialomița sute de cetățeni români, care ar fi trebuit să respecte, în primul rând, regimul de izolare și carantinare. Din nefericire pentru noi toți, dar și pentru ei, sunt multe persoane care nu respectă aceste decizii, și au generat un mare risc de contagiune epidemiologică (…) Județul Ialomița trebuie protejat și nu trebuie să devină un focar al epidemiei, ca și alte comunități să fie afectate. Am tot sperat că autoritățile centrale vor înțelege mai repede situația și riscurile. Mă bucur că s-a întâmplat chiar și acum, deși se putea acționa mai prompt, mai cu curaj și mai repede. În ultima perioadă, am alocat 3,5 milioane de lei din bugetul Consiliului Județean Ialomița pentru gestionarea crizei coronavirusului. Cu acești bani se va achiziționa echipament medical pentru Spitalele din Slobozia, Urziceni, Fetești și Țăndărei. Dar, cu toate acestea, spitalele nu vor face față dacă nu se vor lua măsuri urgente de închidere a comunităților cu risc mare de a deveni focare epidemice”, încheia, pompos dar contradictoriu cu ce avea să urmeze, președintele C.J. Ialomița.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă