Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

CSM ,,condamnă public'' afirmațiile lui Klaus Iohannis: O încălcare gravă a independenţei justiției

CSM ,,condamnă public'' afirmațiile lui Klaus Iohannis: O încălcare gravă a independenţei justiției

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a reacționat dur la afirmațiile făcute miercuri de președintele Klaus Iohannis, potrivit cărora propunerea PSD pentru ministerul Justiției încalcă votul românilor de la referendumul pe Justiție.

Andreea Andrei 0 comentarii

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că afirmațiile președintelui Iohannis reprezintă o gravă imixtiune în actul de justiție. 

,,În raport de afirmaţiile Preşedintelui României formulate în data de 28 august 2019, cu ocazia respingerii propunerii de numire în funcţia de ministru al justiţiei a unui judecător, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă public astfel de acte ca fiind ingerinţe deosebit de grave la adresa independenţei justiţiei.

Secţia pentru judecători subliniază în mod ferm că motivarea prezentată public de către Preşedintele României pentru justificarea respingerii propunerii în funcţia de ministru al justiţiei a unui judecător, prin referiri nejustificate şi nedovedite cu privire la independenţa şi probitatea sa profesională, reprezintă o încălcare gravă a independenţei şi prestigiului justiţiei. 

Consiliul Superior al Magistraturii şi puterea judecătorească, prin instanţele judecătoreşti, sunt singurele autorităţi îndreptăţite prin dispoziţiile expres prevăzute în Constituţie şi în legislaţia organică să decidă dacă un judecător are sau nu toate calităţile cerute de dispoziţiile legale pentru exercitarea funcţiei'', se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, Agerpres. 

Potrivit CSM, afirmațiile șefului statului la adresa Danei Gîrbovan reprezintă ,,un vădit atac la adresa independenţei şi prestigiului justiţiei''. 

,,Afirmaţiile Preşedintelui României la adresa persoanei propuse pentru funcţia de ministru al justiţiei, persoană care a îndeplinit funcţia de judecător mai mult de 19 ani, reprezintă, în lipsa oricărei constatări a veridicităţii acestora în cadrul mecanismelor legale şi constituţionale anterior amintite, un vădit atac la adresa independenţei şi prestigiului justiţiei.

Secţia pentru judecători a subliniat în nenumărate ocazii şi reiterează în circumstanţele actuale că, indiferent de climatul social şi politic, reprezentanţii instituţiilor statului trebuie să dea dovadă în discursul public de echilibru şi prudenţă, iar nicio situaţie nu poate justifica încălcarea garanţiei constituţionale a independenţei justiţiei'', menționează sursa amintită. 

Nu în ultimul rând, Secţia pentru judecători consideră că programul propus de judecătorul Dana Gîrbovan pentru ministerul Justiţiei ar fi contribuit la îmbunătăţirea condiţiilor din justiţie. 

,,Este condamnabil că disputele politice au fost considerate mai importante decât dezvoltarea unui sistem de justiţie mai bun în folosul cetăţeanului'', a conchis CSM. 

 

 

Comentarii

loading...