Culisele ședinței PSD pe tema remanierii

Culisele ședinței PSD pe tema remanierii

Culisele ședinței PSD pe tema remanierii

Comitetul Executiv al PSD a votat nominalizarea lui Daniel Suciu ca vicepremier şi ministru al Dezvoltării şi a lui Răzvan Cuc la Ministerul Transporturilor. Marian Oprișan l-a criticat pe Liviu Dragnea, după ce acesta a refuzat restructurarea Guvernului și a preferat remanierea.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Ședința Comitetului Executiv de marți seara a fost una tensionată. Liderul Organizaţiei PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că la finalul lunii octombrie trebuie organizat congres pentru alegerea preşedintelui PSD şi că Liviu Dragnea s-a metamorfozat şi face pe stăpânul partidului. În replică, preşedintele PSD a declarat că nu este de acord cu afirmaţia lui Marian Oprişan că el ar face pe stăpânul partidului. În ceea ce priveşte organizarea congresului, liderul PSD a spus că este ”total inoportun” într-un an cu alegeri prezidențiale.

Dincolo de declarațiile publice, Oprișan a ridicat, în ședința PSD, o problemă de fond cerând, fără succes, restructurarea Guvernului și nu o simplă remaniere. Diferența este crucială, pentru că în cazul restructurării decizia aparține Parlamentului, în timp ce în cazul remanierii propunerile se trimit președintelui Klaus Iohannis. În aceste fel, PSD ar fi putut evita situția unui nou refuz prezidențial. Mai mult, dacă ar fi ales varianta propusă de Oprișan, PSD ar fi putut să o voteze inclusiv pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării. Cu alte cuvinte, substratul reproșurilor lui Oprișan este legat de convingerea multor lideri PSD că Liviu Dragnea nu a dorit să se lupte până la capăt pentru Lia Olguța Vasilescu.

 

Revenirea lui Cuc

De altfel, tensiunile din partid au fost vizibile și în cazul desemnării lui Răzvan Cuc la Transporturi. Niculae Bădălău a anunțat că filiala Giurgiu nu îl susține, însă Liviu Dragnea a făcut o mutare surpriză, declarând, înainte ședinței, că Răzvan Cuc este membru PSD Neamț, organizație în care s-a înscris acum două săptămâni. Organizația PSD Nemaț este condusă de Ionel Arsene, unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea. Faptul că Răzvan Cuc a mai fost minstru al Transporturilor şi că a fost remaniat din Guvernul condus de Mihai Tudose nu a contat prea mult pentru liderii PSD. Liviu Dragnea i-a reproşat atunci lui Cuc abilităţile reduse de comunicare. Totuşi, preşedintele PSD l-a caracterizat pe acesta ca „un tânăr bun, capabil”. „Pentru faptul că nu a reuşit să comunice şi că nu a explicat cum a găsit Ministerul Transporturilor, şi-a asumat el răspunderea şi asta arată că este un om de onoare”, explica la acea vreme Dragnea. Înainte de a ajunge în fruntea Transporturilor, Răzvan Cuc a fost secretar executiv al PSD Giurgiu şi purtător de cuvânt al organizaţiei judeţene PSD Giurgiu, fiind promovat în politică de Niculae Bădălău.

Daniel Suciu, liderul deputaților PSD a fost propus ministru al Dezvoltării. Anterior, el a profesat ca jurnalist, fiind șef al departamentului politic la cotidianul „Mesagerul” din Bistrița-Năsăud (2004-2007).  În perioada septembrie 2006 - ianuarie 2007 a fost corespondent la Evenimentul Zilei.  Din iunie 2010 este vicepreşedinte al organizației social-democrate Bistriţa-Năsăud. Suciu este la al doilea mandat de deputat în Parlamentul României, ales ambele dăți pe listele PSD Bistrița-Năsăud.

Comentarii

loading...