10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăPoliticăCum a descâlcit CSM ordonanța privind legile justiției

Cum a descâlcit CSM ordonanța privind legile justiției

Secţia de procurori din Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, ieri, în unanimitate, să recomande ca prevederile din OUG pe legile justiţiei să se aplice pentru viitor, a anunţat vicepreşedintele Consiliului, Codruţ Olaru, care a mai precizat că, după părerea membrilor CSM, nu ar trebui să plece niciun procuror. În acest fel, procurorii care nu au zece ani vechime vor rămâne pe funcții.

”După deliberări, Secţia pentru procurori, în unanimitate, a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT şi DNA şi recomandă interpretarea dispoziţiilor articolului 7 din OUG nr 92 din 2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiilor în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie , al DIICOT, al DNA, precum şi în cadrul celorlalte parchete”, a declarat Codruţ Olaru. Întrebat cine sunt procurorii care vor pleca din parchete, Olaru a precizat că, după părerea membrilor Secţiei pentru procurori, nu ar trebui să plece niciun procuror. ”Nu pleacă nimeni, după interpretarea noastră, având în vedere dispoziţiile legii care prevăd, în viziunea noastră, condiţionalitatea de vechime de la data apariţiei legii, a ordonanţei de urgenţă pe viitor, deci nu discutăm retroactiv”, a competat vicepreședintele CSM.

 

Articole contradictorii

Noile prevederi din ordonanţa de urgenţă, care a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, după ce fusese aprobată luni de Guvern, impun o vechime de cel puţin zece ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT. Articolul care a stârnit controverse (articolul 7) prevede că procurorii din aceste structuri rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc noile condiții.

De ce a fost nevoie ca CSM să interpreteze cum trebuie aplicată ordonanța de urgență? Până acum câteva luni de zile, condițiile pentru angajarea în DNA sau DIICOT erau vechime minimă de șase ani de zile, plus un interviu. În luna iulie, în sesiune extraordinară, Parlamentul a modificat legea, pe baza raportului Comisiei speciale pentru legile justiției, condusă de Florin Iordache (PSD). Noua lege, aprobată de Legislativ,  prevedea o vechime minimă de opt ani de zile iar angajarea urma să se facă pe bază de concurs la DNA și de interviu la DIICOT. Însă, parlamentarii PSD și ALDE au votat și o o altă prevedere (numită normă tranzitorie) prin care procurorii deja angajați, pe baza vechilor criterii, (șase ani vechime plus interviu) rămân pe funcții. Ulterior, legea votată de Parlament a fost contestată la CCR. Noua lege a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial, după ce a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. 

Noua ordonanță de urgență, aprobată luni de Guvern, și publicată marți în Monitorul Oficial, modifică legea votată de Parlament și prevede zece ani vechime pentru ambele instituții. La DNA angajările se fac pe bază de concurs, iar la DIICOT pe bază de interviu. Ordonanța conține și o prevedere potrivit căreia procurorii rămân pe funcții doar dacă îndeplinesc noile condiții.

 

Variantele de lucru

Însă, ministrul Justiției Tudorel Toader nu a abrogat, prin ordonanță, prevederea votată de Parlament, potrivit căreia rămân în funcții procurorii care respectă vechile condiții, înainte de modificarea legislației.

Practic, CSM a trebuit să aleagă între două articole (unul din lege și altul din ordonanță) ambele în vigoare, dar cu conținut diferit. Primul articol (din legea votată de Parlament) permite rămânerea în funcție a procurorilor deja angajați, dacă au respectat legea în vigoare la momentul intrării în DNA sau DIICOT. Al doilea articol (din ordonanța de urgență) putea ducea la părăsirea acestor instituții de către cei care nu au vechimea de zece ani de zile.

Într-un punct de vedere formulat către CSM, conducerea DNA susţine că aplicarea retroactivă a noilor condiţii de vechime prevăzute de OUG adoptată luni de Guvern intră în conflict cu prevederile constituţionale şi că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, DNA ar pierde 34 de procurori. În documentul semnat de procurorul-şef, Anca Jurma, se arată că, dacă se va exclude din vechimea procurorilor şi perioada în care aceştia au fost auditori de justiţie în cadrul INM, atunci DNA va pierde alţi 23 de procurori.

 

Ciorbea, în concediu

Deputatul USR Cristian Ghinea, care a venit ieri la sediul Avocatului Poporului pentru a solicita atacarea la Curtea Constituțională a ordonanței care modifică legile Justiției, spune că oficiali ai instituției i-au spus că Victor Ciorbea a plecat în concediu fără a-și delega atribuția de atacare a ordonanțelor. „Am venit cu o echipă de parlamentari USR să cerem Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanța tembelă de ieri. E singurul care poate face asta. Înăuntru am fost primiți de adjuncți care ne-au explicat că a plecat în concediu și că nu a delegat atribuția de atacare a ordonanțelor.
Oameni buni, a plecat cu atribuțiile în concediu. Ăsta e statul român”, a comentat Ghinea.

 

Întâlnire Dragnea-Toader

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susține că nu e interesat dacă procurorul din dosarul Tel Drum rămâne sau nu în DNA după ordonanța pe legile justiției, comentând însă că nu crede că acesta va pleca. ​ „După propaganda asta, orice lege, Ordonanţă, Hotărâre de Guvern se dă pentru mine. Nu mă interesează dacă rămâne sau nu în DNA procurorul din acel dosar. În primul rând, este o manipulare, şi dacă pleacă doamna (procuror, n.r.), dosarul ce face, se aruncă în aer? Nu îl preia altcineva? În al doilea rând, eu am înţeles că nu pleacă”, a declarat Liviu Dragnea ieri, în Parlament. El a precizat că susţine ideea ca în DNA şi DIICOT să existe procurori cu experienţă, aşa cum spune una dintre modificările aduse legilor justiţiei prin OUG. Procuroarea Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum,  are vechime în magistratură de doar opt ani, sub pragul de zece ani fixat prin noua ordonanță de urgență. Ministrul justiției,Tudorel Toader,  a sosit la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor în timp ce acesta dădea declaraţii jurnaliştilor. Întrebat de ce a venit ministrul Justiţiei la el, Dragnea a răspuns: ”De ce a venit domnul ministru la mine în cabinet? Vă întreb.

O să-l întreb când o să intru la mine în birou”. Tudorel Toader, a declarat, după întâlnirea cu Liviu Dragnea, că a discutat cu acesta despre modul şi limitele în care în ordonanţa de urgenţă aprobată luni de Guvern privind legile Justiţiei s-au preluat unele dintre recomandările făcute de Comisia de la Veneţia în avizul preliminar. ”Am discutat cu domnul preşedinte despre faptul că mâine după-amiază voi pleca la lucrările Comisiei de la Veneţia, care se vor desfăşura vineri şi sâmbătă. Am discutat despre modul şi limitele în care ordonanţa de urgenţă care tocmai a fost adoptată a preluat unele dintre recomandările comisiei din avizul preliminar. Am mai discutat despre faptul că la comisie voi prezenta evoluţiile legislative de la noi, adică noutăţile aduse prin ordonanţa de modificare a legilor Justiţiei în sensul avizului preliminar al comisiei, sigur, participând şi aşteptând cu interes să vedem forma finală a avizului. Atât şi nimic mai mult”, a precizat Toader.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă