7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăCum a reușit Renate Weber să bage zânzanie în rândul PNL

Cum a reușit Renate Weber să bage zânzanie în rândul PNL

Liderul PNL a adăugat că s-au format grupuri de lucru, pentru desemnarea unui nou Avocat al Poporului, iar la finalul discuțiilor, aceste grupuri de lucru vor prezenta propunerile în coaliția de guvernare.

”Suntem în faza grupurilor de lucru care trebuie să prezinte propunerile către conducerea coaliției ca să stabilim timingul, dar în ceea ce privește respingerea raportului, mi se pare o chestiune normală și firească”, a mai declarat Orban.

Funcția de Avocat al Poporului este deținută în prezent de Renate Weber, numită cu susținerea PSD și a ALDE în iunie 2019.

La începutul lunii martie 2020, Renate Weber cerea Președintelui României instituirea stării de urgență, lucru neobișnuit pentru instituția Avocatului Poporului, îndrituită constituțional prin art. 58 să apere drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

La numai câteva zile de la această solicitare, după declararea stării de urgență, Avocatul Poporului, luând act de instituirea stării de urgență pe teritoriul României, a anunțat că monitorizează cu atenție aplicarea acestei măsuri.

 

Totodată, Avocatul Poporului a făcut atunci un apel la persoane și mass-media să semnaleze telefonic, prin mail, poștă sau fax orice acte sau fapte în legătură cu care există suspiciuni privind eventuala încălcare a unor drepturi sau libertăți fundamentale.

 

Renate Weber s-a confruntat cu o solicitare de revocare și în luna iunie 2020, tot din partea PNL. Aceasta nu a vrut să comenteze motivele pentru care s-a cerut înlocuirea ei din funcția de Avocat al Poporului.

Deputatul PNL Florin Roman iese la atac

Deputatul PNL Florin Roman atenționează că Ludovic Orban nu știe că procedura de revocare a Avocatului Poporului, Renate Weber, este începută, trebuind doar finalizată.

Deputatul liberal spune că lucrurile sunt foarte simple și la mâna președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și a președintelui Senatului, Anca Dragu.

 

„L-am auzit pe domnul Ludovic Orban spunând că trebuie începută procedura de revocare a doamnei Renate Weber. Eu spun că ea doar trebuie finalizată. Am început procedura de revocare anul trecut, când am depus solicitarea de revocare. Acum trebuie să terminăm ce am început: schimbarea doamnei Renate Weber”, scrie Florin Roman pe Facebook.

Acesta spune că „prima ocazie” pentru ca Orban și Dragu să întreprindă acest demers ar fi săptămâna viitoare și termină postarea pe Facebook într-un mod în care lasă loc de supoziții: „Am depus, în scris, solicitarea de a se vota cererea de revocare a Avocatului Poporului, așa cum v-am și spus. Să vedem acum…cine este sincer cu adevărat și cine nu?”.

Revocarea Avocatului Poporului prilej de reglare de conturi în PNL

Cunoscutul publicist și scriitor, Stelian Tănase, oferă pe pagina sa de Facebook explicația pentru care este deranj mare în principalul partid din coaliția de guvernare, PNL.

Deși nu încape îndoială că Renate Weber trebuie să plece și să facă loc unui nou Avocat al Poporului propus, cel mai probabil, de PNL, ieșirea deputatului Florin Roman arată tensiunile existente în rândul liberalilor după ce unii membri marcanți au rămas cu buza umflată în vânt sperând că vor primi un loc sau portofoliu în actualul guvern.

„Este simplu ca bună ziua… se convoacă cele două comisii juridice de către Birourile Permanente reunite și se dă un vot pe cererea de revocare pe care DEJA am înaintat-o, ca deputat liberal. Se respinge raportul de activitate. Apoi, în aceeași zi, Președinții Camerei Deputaților și a Senatului convoacă plenul reunit și se votează raportul de revocare a lui Renate Weber! Simplu ca bună ziua, dar se pare că unii vor să orbecăim prin ceață”, mai spune Roman.
Ea este acuzată că face jocurile PSD. „E clar ca lumina zilei că Renate Weber trebuie să plece. Cam târziu, dar în fine. Fostă membră PNL, șef la Fundația Soros, în esență e o oportunistă de talie, fără mamă, fără tată când este vorba de o funcție. A trecut prin multe tabere în căutare de sinecuri bine plătite. Dar să fie avocat al poporului a fost prea mult pentru ea. Nu a apărat “poporul”(pardon de expresie) ci agenda PSD ”, scrie Stelian Tănase într-o postare, în această duminică.

„Sunt susținătorul aducerii instituției Avocatului Poporului în cadru constituțional și legal, prin desemnarea unui nou Avocat al Poporului. În acest sens există raportul care a fost depus de Avocatul Poporului pe care personal cred că trebuie respins și trebuie demarată procedura de revocare și desemnare a unui nou Avocat al Poporului“ a mai spus, sâmbătă, Orban.

 

 

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă