6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăCum comentează clasa politică românească evenimentele din SUA

Cum comentează clasa politică românească evenimentele din SUA

De această dată susținătorii președintelui învins, Donald Trump, au protestat și au pătruns în clădirea Congresului American. În urma protestelor, patru oameni au fost uciși și s-au făcut 52 de arestări. În final, noul președinte american, Joe Biden, a fost validat.

Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Florin Cîțu nu s-au exprimat pe acest subiect până la închiderea ediției. 

MAE: Violențele sunt îngrijorătoare și inacceptabile

Ministerul Român de Externe a transmis un mesaj, exprimându-și speranța că democrația americană va rămâne un model. „Violențele de la Capitol Hill din Washington DC sunt îngrijorătoare și inacceptabile. Avem încredere în democrația americană, care trebuie să rămână un model în lume și ne exprimăm încrederea ca situația să fie dezescaladată în curând pentru a permite validarea votului”, se arată în mesajul MAE, publicat pe Twitter înainte de stabilizarea situației.  

Barna: Democrația trebuie apărată   

Vicepremierul Dan Barna susține că ceea ce s-a întâmplat în SUA arată că “nimic din ceea ce înseamnă democraţie nu este definitiv câştigat”. „Ceea ce se întâmplă acum în Statele Unite ne arată că fiecare zi şi fiecare moment de existenţă a democraţiei într-o ţară trebuie permanent şi continuu apărate şi vegheat prin implicare şi participare. Faptul că vedem acum în America tuturor viselor imagini similare cu amintirile de acum 30 de ani din România noastră este cea mai elocventă dovadă că fiecare generaţie trebuie să lupte pentru bucata ei de libertate şi democraţie”, a scris Barna. El şi-a exprimat solidaritatea faţă de poporul american, precum şi convingerea că SUA vor reuşi să treacă peste acest moment. „Nu am nicio îndoială că America va trece peste acest moment aşa cum România a trecut peste traumele similare ale anilor ’90”, a transmis Dan Barna. 

Cioloș: Imaginile amintesc de mineriade

Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România şi reprezintă un avertisment dureros că excesul şi lipsa de echilibru în comportament şi discurs sunt periculoase pentru orice ţară, a declarat copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş.

„Democraţia e vulnerabilă atunci când nu o preţuim şi nu o apărăm în fiecare zi. Violenţa nu poate în niciun caz şi niciodată apăra sau întări democraţia. O poate doar compromite. Vedem acum consecinţele otrăvii populismului şi a diviziunilor semănate de Donald Trump. Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România şi reprezintă un avertisment dureros că excesul şi lipsa de echilibru în comportament şi discurs sunt periculoase pentru orice ţară. Dacă se poate întâmpla în SUA, se poate întâmpla oriunde. Sprijin deplin pentru prietenii noştri americani dedicaţi democraţiei şi statului de drept. Nimic nu poate fi mai puţin american decât ce se întâmplă acum la Washington”, a scris Cioloş.

„Make America normal again!” 

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a parafrazat sloganul lui Trump –„Make America great again” (Să facem America măreață din nou) cu sloganul „Să facem America normală din nou” și a subliniat că nu recunoaște din imaginile de la știri orașul în care a studiat și a muncit, Washington D.C. „Mă uit consternată la ştiri şi nu recunosc oraşul în care am învăţat, am muncit, am locuit. Haos şi violenţe, manipulare, radicalizare; dialogul a fost înlocuit de ţipete. Şi toate acestea pentru că fostul preşedinte Donald Trump refuză să accepte înfrângerea. Mandatul fostului preşedinte a fost marcat de agresiune, divizare internă, război comercial, negarea problemelor de mediu la nivel global, dezechilibre macroeconomice, adâncirea decalajelor interne. Cu toate acestea (sau pentru toate acestea), Donald Trump refuză să accepte înfrângerea şi blochează învestirea preşedintelui Biden. Sper ca liniştea să fie rapid restabilită şi noul preşedinte să-şi preia mandatul”, a spus aceasta.

 

Băsescu: Trump face țara praf și pulbere

Fostul preşedinte Traian Băsescu l-a catalogat pe Donald Trump ca „un om politic mărunt, bolnav de egoism şi putere şi care se pune pe el deasupra intereselor ţării lui”. ”Trump! ‘We’re making America great again’. După ce a izolat ţara în timpul mandatului, fiind incapabil să înţeleagă că o ţară izolată nu poate fi liderul lumii, este acum, la sfârşit de mandat, pe cale să-şi facă ţara praf şi pulbere. Un mare om de afaceri şi, în acelaşi timp, un om politic mărunt, bolnav de egoism şi putere şi care se pune pe el deasupra intereselor ţării lui”, a scris Băsescu pe Facebook.

 

Ciolacu: O „subminare” a democrației mondiale

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că evenimentele din America reprezintă o “subminare” a democraţiei mondiale. „Părerea mea este că nu este subminarea democraţiei SUA, este subminarea democraţiei mondiale, deoarece se întâmplă în SUA. (…) Toată lumea se aştepta de la preşedintele Trump să recunoască înfrângerea şi să nu se ajungă la o astfel de situaţie. În momentul acesta, cred că toată lumea trebuie să aibă un mesaj foarte clar. Repet, noi nu apărăm democraţia în SUA, este cea mai veche democraţie, noi apărăm democraţia în toate statele în acest moment. Este un atac la democraţie peste tot şi a conceptului de democraţie”, a spus Ciolacu, la o emisiune TV. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă