10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăPoliticăCum justifică parlamentarii europeni respingerea Rovanei Plumb?

Cum justifică parlamentarii europeni respingerea Rovanei Plumb?

Șefa Comisiei pentru Afaceri Juridice, JURI, Lucy Nethsingha, i-a scris vineri președintelui Parlamentului European David Sassoli, expunându-i motivele pentru care Rovana Plumb a fost respinsă. Ce urmează după acest verdict?

O scrisoare obținută de Europalibera.org arată de ce a primit Rovana Plumb, candidata României pentru un post de comisar european, un aviz negativ de la comisia pentru Afaceri Juridice a parlamentului European. 

”Stimate domnule președinte,

Vă scriu în legătură cu examinarea declarației de interese și evaluarea potențialelor conflicte de interese ale comisarului desemnat pentru Transporturi Rovana Plumb.

Potrivit Regulamentului 125 al Regulilor de Procedură din Articolul 2 al Anexei VII, la reuniunile din 19 septembrie, 25 septembrie și 26 septembrie 2019, Comitetul pentru Afaceri Legale a decis, pe baza documentelor prezentate, și anume declarația de interese, răspunsul la cererea de informații suplimentare din 24 septembrie 2019 și discuția avută cu doamna Rovana Plumb de Comitetul pentru Afacerile Legale pe 26 septembrie 2019, chestiunea conflictelor de interese reale sau potențiale în legătură cu portofoliul de Comisar al Transporturilor.

În data de 26 septembrie 2019, Comitetul pentru Afacerile Legale a decis că este necesar să își adreseze îngrijorările președintelui Comisiei în legătură cu un potențial conflict de interese privind portofoliul Transporturilor.

Îngrijorările vin de la un împrumut primit de candidatul comisar de la o persoană fizică ce operează în sectorul turismului, precum și din aceea că pe baza informațiilor primite de comitet nu este limpede cum acest împrumut important va fi plătit înapoi într-un mod deschis și transparent. De aceea, Comitetul pentru Afacerile Legale consideră că în acest stadiu și până când conflictele de interese nu vor fi rezolvate există serioase îndoieli în legătură cu capacitatea candidatului comisar de a-și juca rolul în fruntea Transporturilor.

Comitetul pentru Afacerile Legale e îngrijorat că problemele legate de plata înapoi a unui împrumut atât de important ar putea crea potențiale conflicte de interese și în legătură cu celelalte portofolii.

V-am fi recunoscători dacă ați putea informa Președintele Comisiei în legătură cu aceste îngrijorări, ținând membrii Comitetului pentru Afaceri Legale informați în legătură cu măsurile pe care președintele Comisiei intenționează să le ia pentru a rezolva acest conflict de interese.

A dumneavoastră,

Lucy Nethsingha”, precizează scrisoarea.

Ce urmează acum este neclar, deoarece un astfel de caz nu a mai avut loc. Dar șansele ca Plumb să mai fie admisă în Comisia Europeană nu par a fi mari. 

La prima vedere, părea că Rovana Plumb, care a primit 15 voturi împotrivă și Laszlo Troscany, cu 12 voturi contra, au fost respinși în urma acestei proceduri, însă lucrurile nu stau chiar așa, scrie Europolitics.ro.

Anexa VII explică modul în care Comisia Europeană este aprobată și modul în care membrii comitetelor de specialitate din Parlamentul European îi monitorizează pe candidații la funcția de comisari europeni.

Articolul 2 din această anexă arată faptul că, în situația în care comisia JURI identifică un conflict de interese care poate reieși din declarația de interese sau din informațiile suplimentare furnizate, la cerere, candidatului-comisar, acest comitet va elabora recomandări cu scopul de a rezolva aceste conflicte de interese.

Care pot fi aceste recomandări? În primul rând, JURI poate să-i ceară candidatului la funcția de comisar să renunțe la interesele financiare invocate care stârnesc suspiciuni cu privire la integritatea lui. O altă soluție este aceea ca JURI să-i ceară președintelui Comisiei Europene să schimbe portofoliul candidatului în cauză. În situația României, aceasta ar însemna că am pierde Transporturile.

„În cazurile mult mai serioase”, precizează Anexa, JURI poate decide că persoana candidată la funcția de comisar european nu este capabilă să-și exercite funcția și atribuțiile în concordanță cu tratatele europene și Codul de Conduită. În acest caz, președintele Parlamentului European îi va cere președintelui Comisiei Europene să explice pașii ulteriori pe care îi va urma. Practic, mingea va fi în terenul Ursulei von der Leyen.

În baza recomandărilor comisiei JURI, Von der Leyen ar putea încerca să abordeze problemele invocate și să le ceară eurodeputaților să îi reconsidere pe candidați. De asemenea, ea ar putea să îi retragă atât pe Plumb cât și pe Trocsany și le-ar putea cere guvernelor de la București și de la Budapesta să prezinte noi candidați.

Dacă JURI confirmă explicit că preocupările privind conflictul de interese în care cei doi candidați se află nu pot fi rezolvate, Parlamentul European l-ar pune pe președintele ales al Comisiei într-o poziție delicată cu liderii guvernamentali de la Budapesta și București. În plus, toată această poveste a ridicat deja întrebări cu privire la cât de multă diligență ar fi depus von der Leyen și ajutoarele sale în eforturile de a-i evalua pe cei doi candidați.

Mureșan: Doar o speranță deșartă

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan spune că nu mai există speranțe pentru Rovana Plumb. 

”Să lămurim situația cu verdictul în privința Rovanei Plumb:
După cele două voturi de ieri din Comisia juridică împotriva Rovanei Plumb, președintele Comisiei Juridice i-a scris președintelui Parlamentului European, David Sassoli, spunând că, în această etapă, și până la rezolvarea acestui conflict de interese, „există o îndoială serioasă dacă comisarul desemnat își poate exercita rolul de comisar pentru Transporturi”.

Din cauza gravității situației și fiindcă este un caz fără precedent, președintele Parlamentului European i-a răspuns președintelui Comisiei Juridice cerându-i să spună până luni dacă Comisia Juridică va face recomandări pentru rezolvarea conflictului de interese sau dacă concluzionează că Rovana Plumb este in incapacitatea de a-și exercita funcția de comisar. Daca așa este cazul, atunci președintele Parlamentului îl va informa pe președintele Comisiei cu privire la acest lucru.

Este clar că verdictul final de luni al Comisiei Juridice va fi același cu verdictul dat de Comisia Juridică ieri, adică unul negativ. Președintele Parlamentului European a vrut doar să se asigure că verdictul Comisiei Juridice este clar formulat și fără ambiguități.

De aceea, orice informație apărută în spațiul public cum că Rovana Plumb ar mai avea speranțe la funcția de comisar european este lipsită de fundament.

Asistăm la un proces pur tehnic. Orice speranță a PSD că Rovana Plumb poate influența politic un proces pur tehnic este doar o speranță deșartă”, a scris Mureșan pe Facebook. 

Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă