10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăCum reușește Iohannis să scalde situația: La Neamț, de vină e PSD....

Cum reușește Iohannis să scalde situația: La Neamț, de vină e PSD. La Sibiu, s-a acționat prea încet

Când a fost întrebat cine este vinovat pentru situația de la Sibiu, județ condus de PNL, șeful statului nu a reușit să identifice un vinovat.

„Există și un vinovat moral. Autoritățile locale pesediste, e un adevăr care trebuie spus, au aplicat după ureche măsurile de la centru”, a spus Klaus Iohannis, referindu-se la tragedia de la Piatra Neamț, unde zece oameni au murit într-un incendiu produs la Spitalul Județean.

Când a fost însă întrebat despre situația din Sibiu, care este pe primul la rata infectărilor cu noul coronavirus, iar decizia de carantinare a intrat în vigoare de abia luni, după săptămâni de ezitări, șeful statului nu a pronunțat numele niciunui partid. Președinția CJ Sibiu e deținută de un liberal – Daniel Cîmăpean, iar primăria municipiului – de Astrid Fodor, de la FDGR.

„Cred că acolo lucrurile s-au miscat prea încet și, din păcate, a fost nevoie de un impuls venit de la centru pentru a accelera un pic decizia de carantinare, situație care e extrem de neplăcută pentru orice sibian și eu sper și, așa cum îi cunosc pe sibieni, cred că vor respecta aceste norme, iar în acest fel Sibiul să nu mai fie în topul infectărilor din România și după perioada de carantină să revină într-un oraș dintr-o țară aflată în pandemie, dar fără recorduri negative. Așa cum am putut să vedem și în media,  persoane cu putere de decizie au fost fie eliberate din funcție, fie au renunțat la funcție. Cu siguranță se vor găsi alții care lucrează mai concret, mai aplicat, mai eficient”, a răspund Iohannis. În momentul în care jurnalistul a insistat pentru idenficarea unui vinovat, Iohannis s-a eschivat: „Era vorba de o întrebare”.

În ceea ce privește depolitizarea spitalelor, președinelui i s-a reamintit că pe timpul stării de urgență din primăvara acestui an, spitalele au fost în subordinea Ministerului Sănătății, însă PNL nu a luat decizii privind profesionalizarea sau depolitizarea funcțiilor de manageri nici la acel moment. În schimb, șeful statului a reușit să împingă și această situație spre o declarație de campanie. „Argumentația în acest caz este foarte simplă. Atunci când vom avea o nouă majoritate care se va forma după alegeri în jurul Partidului Naţional Liberal, voi avea un guvern cu care voi putea lucra foarte bine şi mă voi implica personal pentru reformarea, pentru modernizarea sistemului de sănătate. Acest lucru pot să îl promit românilor de pe acum. (…) Anul acesta am avut un guvern minoritar, cu o opoziţie majoritară care controlează Parlamentul, care în loc să ajute Guvernul în combaterea pandemiei a tras permanent frâna de mână, a boicotat Guvernul, a schimbat ordonanţele de urgenţă când au ajuns în Parlament, această majoritate PSD-istă, care şi-a schimbat haina, dar năravul nu”, a spus şeful statului. Afirmaţiile preşedintelui Iohannis au fost făcute întrebat fiind care este diferenţa dintre PNL şi PSD în privinţa numirii managerilor.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă