21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăDacian Cioloș, fondator al viitorului partid progresist european

Dacian Cioloș, fondator al viitorului partid progresist european

Actul de naștere al noului proiect progresist a fost publicat în cotidianul francez Liberation, un bastion al stângii galice, apărut după protestele studențești din 1968. Dacian Ciolos, în calitatea sa de fost premier, fost comisar european și președinte al MRÎ (Mișcarea România Împreună), apare pe lista de fondatori ai partidului.

ALDE a ajuns la cheremul progresiştilor

Ceilalți inițiatori sunt Christophe Castaner, șeful La Republique En Marche (partidul lui Macron), Guy Verhofstadt, Matteo Renzi, fostul premier de stânga al Italiei, Joseph Muscat, actualul premier de stânga al Maltei, Albert Rivera, liderul formațiunii spaniole de centru-dreapta Ciudadanos și Alexander Pechtold, președintele D66, un partid olandez de centru-stânga.

Duşmanii progresiştilor: Orban, Marine Le Pen, Matteo Salvini

Formațiunea progresistă a menționat deja că naționaliștii vor fi dușmanii ei și i-a menționat clar pe Viktor Orban, Marine Le Pen și Matteo Salvini. Aceștia sunt acuzați că acuză UE de toate relele dar că nu propun absolut nimic în loc. “Europa, trezește-te” vrea reformarea UE, în sensul întăririi și aprofundării integrării statelor-membre, reiese din documentul publicat de Liberation.

Progresiştii zic că luptă, precum marxiştii în trecut, pentru cei săraci

“Trebuie să acționăm acum sau proiectul european va rămâne fără suflu” este strigătul de luptă al progresiștilor europeni, care susțin că Europa de acum este un continent divizat și slăbit, aflat la mila marilor puteri globale. În schimb, ei propun o Europă care va acționa acolo unde statele singure sunt neputincioase: politică economică și monetară, securitate și apărare, tranziție ecologică și agricolă, politici sociale, imigrație și integrare, schimbările digitale. Progresiștii sunt hotărâți să meargă mai departe cu planul lor indiferent de obstacole și nu exclud niciun mijloc ca să-și îndeplinească obiectivul, inclusiv refacerea tratatelor europene.

Liderul Verhofstadt propune mai multă putere pentru Bruxelles

Guy Verhofstadt a vorbit despre acest proiect și la începutul lumii, când nu era gata complet. Liderul ALDE a recunoscut că UE este în criză și că este nevoie de o reformă fundamentală, dar politicianul belgian propune „mai multă Europă”, adică mai multe puteri la Bruxelles, în detrimentul statelor naționale. Liderul grupului ALDE vrea, printre altele, partide trans-naționale și renunțarea la unanimitate în luarea deciziilor la nivelul UE, deoarece statele membre nu au fost în stare să ia decizii potrivite și rapide.

Ieşirea Marii Britanii  a unit „mai multă Europă”

Ieșirea Marii Britanii din UE a dat un impuls integrării și mai profunde a blocului comunitar, a afirmat politicianul bruxelles. „Suntem pro-europeni, trebuie să mobilizăm publicul care este conștient de acest lucru. Și să încetăm cu jumătățile de măsură care nu rezolvă nimic. Avem acum ocazia. Următoarea criză poate termina UE”.

Verhofstadt, ambiţii mari

Următoarele alegeri pentru Parlamentul European vor avea loc în mai 2019. Vor fi aleși doar 705 deputați, cu 46 mai puțini ca în 2014, din cauza Brexitului. Cele mai mari șanse de câștig le are PPE, cel mai mare grup din legislativul de la Strasbourg. Asta înseamnă că Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, are cele mai mari șanse să-i urmeze lui Jean-Claude Juncker în fruntea CE. Guy Verhofstadt este și potențial candidat pentru șefia executivului european, dar ALDE este doar al patrulea grup ca mărime.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă