6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăDan Șova s-a "reîncarnat" în Petre Daea

Dan Șova s-a “reîncarnat” în Petre Daea

Petre Daea a susţinut că porcii infestaţi trebuie incineraţi, afirmând că este o muncă extraordinară, exact ca la Auschwitz. ”Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente, singura metodă este sacrificarea. Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz. Efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă şi se pun pe foc, o fac medicii veterinari care sunt la limita rezistenţei, să stai cu 2000- 3000 de porci care trebuie sacrificaţi zilnic”, a spus ministrul Petre Daea, Antena 3. Ulterior, Daea și-a cerut scuze public printr-un comunicat,  susținând că a vrut să prezinte ”situaţia deosebit de grea cu care se confruntă în această perioadă crescătorii de porci” şi să îşi exprime ”durerea sufletească”. De asemenea, Daea și-a exprimat respectul pentru toţi membrii comunităţii evreieşti.

PNL, USR și Mișcarea România Împreună i-au cerut demisia. Ambasada Statului Israel a transmis joi că îşi exprimă ”consternarea” şi ”dezamăgirea” faţă de afirmaţiile ministrului Agriculturii ”care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovaţi în lagărul de la Auschwitz”. ”Sperăm, totuşi, că o astfel de asociere a fost făcută de ministrul Daea din pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul şi Auschwitz, fără intenţia de a dezonora memoria milioanelor de victime”, subliniază reprezentanţa diplomatică în comunicat. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a reacţionat printr-un mesaj pe Facebook, spunând că declaraţia reprezintă “o gafă” şi regretă că un ministru al Guvernului PSD-ALDE a făcut o asemenea afirmaţie. Dragnea a mai susţinut că PSD a condamnat întotdeauna declaraţiile sau derapajele antisemite, el adresând scuze comunităţii evreieşti, în nume propriu şi în numele coaliţiei PSD-ALDE.

Potrivit estimărilor istoricilor, în lagărul de concentare nazist de la Auschwitz au murit  peste 1,1 milioane de oameni, din care 90% evrei. Deținuții erau uciși în camere de gazare și arși într-un crematoriu.  La nivel mondial, orice comentariu nefericit în privința Holocastului provoacă reacții dure. În 2012, România s-a confruntat cu un scandal asemănător după ce Dan Șova, prietenul liderului PSD Victor Ponta, a negat Holocaustul evreilor din România.

 

Butoiul cu pulbere din Balcani

Cu câteva ore înainte de ieșirea lui Daea, premierului Viorica Dăncilă făcuse, la rândul său, o gafă de natură diplomatică. Dăncilă a susţinut miercuri o conferinţă de presă comună cu premierul muntenegrean Duško Marković, în care a spus că se bucură să fie la Pristina (capitala Kosovo), în loc să spună Podgorica, care este capitala Muntenegrului. ”Mă bucur să fiu astăzi la Pristina, în prima vizită a unui prim-ministru român în Muntenegru”, a spus Dăncilă. Translatorul a sesizat greşeala şi a spus Podgorica, care este, de fapt, capitala Muntenegrului.  Guvernul muntenegrean a eliminat din înregistrarea conferinţei de presă momentul când Dăncilă rosteşte ”Pristina”. Executivul de la Bucureşti a întrerupt transmisiunea live a conferinţei de presă, iar ulterior nu a mai publicat vreo înregistrare cu aceasta. 

Muntenegru și Kosovo au aparținut fostei Iugoslavii. Muntenegru, stat independent din 2006, este locuit majoritar de muntengreni și de sârbi. Kosovo și-a autoproclamat inependența față de Serbia în 2008, fiind locuit în proporție de 92% de albanezi. România este printre cele cinci state din UE care nu recunosc independența Kosovo. În 2013, premierul Victor Ponta s-a oferit să recunoască independența Kosovo. A fost blocat de președintele Traian Băsescu, care a invocat posibilitatea  ca precedentul Kosovo să fie aplicat în Transnistria.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă