14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăDăncilă anunţă vizita unui înalt oficial european şi critică DUR rezoluţia PE

Dăncilă anunţă vizita unui înalt oficial european şi critică DUR rezoluţia PE

“Vreau să clarific un aspect foarte important, având în vedere comentariile iresponsabile din spaţiul public din ultimele zile. O spun ferm că România este pregătită pentru preluarea cu succes a preşedinţiei Consiliului UE. Sunt lucruri foarte bine cunoscute atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Săptămâna viitoare vom primi vizita Antonion Tajani a liderilor politici. Vom discuta despre viitorul UE şi buna gestionare a unor dosare europene şi mă refer aici la buget, la Brexit, evoluţiile bugetului post-Brexit. Avem capacitatea să dovedim că România este un stat memrbu capabil şi responsabil, indiferent de abordările pur politice într-un moment sau altul”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de la Palatul Victoria.

Totodată, premierul a spus că rezoluţia privind statul de drept în România, adoptată marţi de către Parlamentul European, este o expresie a intereselor unor grupurile politice din PE. Dăncilă a adăugat că votul “pentru” dat de unii europarlamentari români va fi aspru sancţionat de către români.

“Consider rezoluţia PE expresia unor interese electorale ale unor grupuri politice europene. Votul nu a fost pentru România sau pentru dreptate. Mă refer aici la respingerea protocoalelor între servicii secrete şi instituţii din sistemul judiciar. E greu de înţeles punerea la zid a Jandarmeriei române pentru modul identic de intervenţie al jandarmilor din alte state. Cel mai greu de explicat este votul pentru rezoluţie al unor europarlamentari români care va fi aspru sancţionat de către români. Îi rog să dea dovadă de mai mult responsabilitate pe cei care vorbesc despre ieşirea României din UE. Rămânerea în UE e singura cale şi nu s-a pus niciodată problema apartenenţei noastre la UE”, a conchis Viorica Dăncilă.

Parlamentul European a adoptat, marţi, proiectul de rezoluţie prin care exprimă preocupare privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România. Textul rezoluţiei semnalează îngrijorarea PE privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare, avertizând că există riscul subminării independenţei justiţiei şi a acţiunilor anticorupţie.

Ulterior votului din PE, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că toate familiile politice din Parlamentul European au votat pentru adoptarea rezoluţiei privind justiţia din România, inclusiv 135 de socialişti, din care face parte şi PSD, dar şi 51 de europarlamentari ALDE.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, referitor la rezoluţia adoptată în PE, că va transmite colegilor din grupul ALDE faptul că este nemulţumit de vot, susţinând că este curios cine ar fi putut să intervină să scoată amendamentul legat de protocoale, iar apoi să-l pice la un vot.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...

DIICOT a reținut doi suspecți la Pitești, pentru trafic de droguri

La data de 16 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au luat măsura...
Ultima oră
Pe aceeași temă