21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăDăncilă: Armata Română să se doteze cu armament produs în țară

Dăncilă: Armata Română să se doteze cu armament produs în țară

Însoţită de mai mulţi membri ai Guvernului, printre care şi Mihai Fifor, Viorica Dăncilă, care a făcut o “baie de mulţime” în mijlocul participanţilor la evenimentul intitulat “Toamna cugireană”, a vizitat Centrul Cultural Cugir, în interiorul căruia au fost amenajate mai multe expoziţii, printre care şi una cu o parte din tehnica produsă la Uzina Mecanică (UM) Cugir şi Fabrica de Arme Cugir.

După ce directorul UM Cugir i-a explicat că societatea produce arme şi muniţie, menţionând că Mihai Fifor, fost ministru al Economiei, cunoaşte situaţia, deoarece fabrica aparţine, ca filială a ROMARM, de Ministerul Economiei, Viorica Dăncilă i-a transmis: “Eu sper să aparţineţi în curând de prim-ministru”.

La rândul său, directorul Fabricii de Arme a menţionat că societatea produce o gamă de produse militare şi una de produse civile, subliniind că speră ca până la finele acestui an să fie omologată arma tip NATO de calibru 5,56X45 de milimetri.

“Sperăm ca după ce o omologăm şi trecem de toate probele cu Armata, vom reuşi să o vindem şi Armatei Române”, a spus acesta.

El a precizat că speră ca arma să poată fi produsă în serie.

“În primul rând, trebuie să încurajăm producţia de armament şi Armata Română prima dată să ia de la noi”, a spus Viorica Dăncilă.

Ulterior, premierul a vizitat sediul UM Cugir, o unitate cu profil special, în interiorul căreia presa nu a avut acces.

Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel. În 2004, societatea s-a împărţit în UM Cugir şi Fabrica de Arme.

La UM Cugir se fabrică armament de diverse calibre (12,7 mm, 14,5 mm, 5,56 mm), pistol automat şi semiautomat de calibru 9 mm, accesorii, fiind unic producător de armament de calibru NATO 12,7X99 mm tub de oţel.

Fabrica de Arme produce pentru piaţa civilă, americană îndeosebi, arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar, aici se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.

Încă din 2011, conducerea societăţii de atunci vorbea despre încheierea unui acord de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, în baza unui program naţional privind realizarea produsului “Arma de asalt calibrul 5,56 mm X 45 cu muniţia aferentă”. Noua armă, un AKM îmbunătăţit, cu un alt design şi alte configuraţii, ambidextru, cu un sistem de adaptare pe toată arma – cu lunetă, cu lanternă – urma să fie produsă la Cugir, se spunea atunci, în câteva zeci de mii de astfel de exemplare. 

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă