13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăDăncilă: Bugetele SRI și SIE nu au fost mărite

Dăncilă: Bugetele SRI și SIE nu au fost mărite

Șefa Executivului a reamintit despre tăierea bugetelor serviciilor de informații, adoptată de Parlament anul acesta.

„Vreau să fac o precizare. Nu a crescut nici la SRI, nici la SIE. La începutul anului, în CSAT, am aprobat bugetul pentru serviciile de informaţii, fie că vorbim de SIE, fie că vorbim de SRI, astfel încât să asigurăm salariile până la sfârşitul anului. Dacă vă amintiţi, am mers în Parlament şi bugetul a fost tăiat. Ceea ce s-a alocat pentru SRI şi pentru SIE este numai în vedere salarizării, nu pentru alte obiective“, a declarat Viorica Dăncilă duminică.

De asemenea, aceasta a subliniat că „nu puteam să lăsăm, în niciun domeniu, nu puteam să lăsăm să nu se plătească salariile. Au fost tăiate la începutul anului şi a trebuit să venim şi cu partea care s-a tăiat şi în prima parte a anului“.

„Mai mult, toţi au dat aceste cifre că am redus bugetul pe aceste ministere, dar nimeni nu a spus că ne ţinem promisiunile, că la 1 septembrie creştem punctul de pensie, că vom creşte pensia minimă, că dacă la un minister vor reveni la un program, cum e cel de la Educaţie sau în altă parte, în a doua rectificare vom aloca fondurile necesare astfel încât programul respectiv să poată fi implementat. Acolo unde avem nevoie de o suplimentare a fondurilor la a doua rectificare vom face acest lucru“, a mai spus premierul.

Declarațiile Vioricăi Dăncilă cu privire la bugetele serviciilor secrete vin în contextul în care liderii ALDE au criticat proiectul de rectificare bugetară din cauza unor tăieri din investiții și a alocărilor suplimentare pentru servicii.

 

STS, creștere de aproape 70%

Potrivit proiectului de buget de stat, sumele alocate serviciilor secrete au  crescut de la 3,17 miliarde lei, anul trecut, la 3,61 miliarde lei anul acesta. Astfel, bugetele SRI, SIE, STS și SPP au crescut cu 14%.

Cea mai mare creștere de credite bugetare este cea consemnată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, de aproape 70%, de la o execuție preliminată pe 2018 de 356,82 milioane lei, la o alocare de 604,16 milioane lei în 2019.

Pentru Serviciul Român de Informaţii a fost prevăzută o creștere cu 5,7% a creditelor bugetare, la 2,465 miliarde lei, și una de 11,64% a creditelor de angajament, la 2,489 miliarde lei.

La rândul său, SIE a avut prevăzute credite bugetare în creștere cu 8,4% față de anul 2018, la 313,083 milioane lei, și credite de angajament în sumă similară, cu 6,17% mai mari decât anul trecut.

În ceea ce priveşte Serviciul de Protecție și Pază, creșterea creditelor bugetare este de 20,4%, la 234,84 milioane lei, iar creditele de angajament sunt mai mari cu 124% față de anul trecut, respectiv de 446,44 milioane lei, potrivit B1 TV.

 

 

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă