21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăDăncilă: Juncker m-a asigurat că vom intra în Schengen până în anul...

Dăncilă: Juncker m-a asigurat că vom intra în Schengen până în anul 2019 şi scăpăm și de MCV

“Am discutat cu domnul preşedinte Juncker, mi-a dat asigurarea că România nu va intra în preşedinţia Consiliului Uniunii Europene fără să fie în Schengen şi în acelaşi timp cu sancţiunea MCV. (…) până la sfârşitul anului 2018 trebuie ca cele două lucruri atât de importante pentru România să se întâmple”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la Antena 3.

Viorica Dăncilă a precizat că intrarea României în spaţiul Schengen este o decizie politică, afirmând că va purta discuţii cu statele UE care se împotrivesc.

„Domnul preşedinte Juncker m-a asigurat de susţinerea lui şi, bineînţeles, de susţinerea pentru România. Aici este mai mult o decizie politică, sunt ţări care se împotrivesc, dar cred că putem rezolva acest lucru prin discuţii pe care să le am atât la nivel naţional cu premierii ţărilor care se împotrivesc, dar şi la nivel european, cred că asigurarea dată de preşedintele Juncker este încurajatoare şi presupune discuţiile pe care dumnealui să le aibă cu preşedinţii ţărilor care încă cred că România nu trebuie să facă parte din Schengen”, a adăugat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a afirmat că interzicerea accesului în Spaţiul Schengen şi menţinerea MCV sunt sancţiuni nedrepte pentru România.

„Este o sancţiune nedreaptă pentru România. În momentul în care o sancţiune este aplicată doar la două ţări, iar celelalte state membre nu au aceste sancţiuni şi nu se poate vorbi despre aceste sancţiuni creează un fel de frustrare şi un fel de pedeapsă pe care o aplici doar unor ţări. Acest lucru trebuie încheiat şi este important ca atât eu în calitate de prim-ministru, preşedintele României, să facem toate demersurile astfel încât la încheierea anului 2018 să facem toate demersurile să vorbim despre România ca şi membră a spaţiului Schengen şi MCV să fie ridicat pentru România”, a spus Dăncilă.

Întrebată dacă i s-au părut îngrijoraţi liderii europeni, în contextul avertismentelor acestora privind lupta anticorupţie din România, Dăncilă a susţinut că nu a mai văzut “aceeaşi îngrijorare” la Bruxelles.

“Mi s-a părut că ne tratează în mod egal cu celelalte state. Nu am mai văzut aceeasi îngrijorare. Faptul că am arătat o mare deschide dinspre România, cred că e un lucru benefic şi acceptat de liderii europeni”, a afirmat Dăncilă.

Chestionată despre faptul că jurnaliştii străini au pus întrebări despre problemele interne ale României, de exemplu despre Darius Vâlcov şi Laura Codruţa Kovesi, Dăncilă s-a plâns că “toate întrebările au fost negative”, pentru că s-a dorit această percepţie despre România. 

”S-a dorit această perceptie despre România, mulţi au luptat să existe o percepţie negativă despre România. Ceea ce m-a supărat a fost că toate întrebările au fost negative. Aş fi vrut să aud măcar o întrebare pozitiva despre România (…), să aud felicitări că România are 7% creştere economică . Dar toate întrebarile au fost legate de ceea ce au vrut unii să creioneze despre România. (…) Am răspuns cum cred eu că este corect: justiţia trebuie să fie liberă, dar în acelaşi timp drepturile cetăţenilor trebuie apărate. Oamenii trebuie să aibă încredere în justiţie”, a conchis premierul Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă s-a aflat, marţi şi miercuri, într-o vizită la Bruxelles.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă