19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăDăncilă: România va susţine consolidarea UE pe baza principiilor sale fundamentale

Dăncilă: România va susţine consolidarea UE pe baza principiilor sale fundamentale

“Procesul de reflecţie privind viitorul Europei cunoaşte multiple provocări, atât prin prisma căutării numitorului comun al viziunilor noastre, cât şi prin prisma subiectivităţii implicite pe care acest proces îl presupune. Europa suntem noi, viitorul Europei înseamnă viitorul nostru şi contribuţia noastră la o lume mai bună şi mai sigură. Niciodată nu va fi uşor să traducem aspiraţiile noastre, însă eforturile pe care instituţiile europene şi statele membre le-au depus şi le depun în continuare pentru identificarea celor mai bune soluţii comune constituie cea mai bună garanţie a solidităţii proiectului nostru”, a afirmat Viorica Dăncilă, marţi, la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri despre viitorul Uniunii Europene, intitulată “Cores and Peripheries in Europe? A Europe NEXT Project”, organizată de Institutul Aspen România la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE, transmite Agerpres.

Premierul a adăugat că “abordarea consensuală şi pragmatică a oricărui proiect reformator al Uniunii Europene este esenţială pentru viabilitatea întregului demers”.

“Aceasta este o premisă solidă pentru evoluţia Uniunii Europene, către o construcţie mai integrată şi mai puternică, capabilă să valorifice în favoarea cetăţenilor proiectele şi politicile sale de succes pentru a face faţă provocărilor din interiorul Uniunii Europene, dar şi din afara graniţelor sale. Din această perspectivă lucrăm împreună pentru ca summitul informal de la Sibiu, un eveniment major pe durata Preşedinţiei române a Consiliului, să marcheze lansarea discuţiilor pentru definirea noii agende strategice a Uniunii Europene, document ce va oferi ghidajul acţiunii Uniunii Europene pe termen mediu, cu atât mai relevant în contextul imediat al Brexit. Este important ca Uniunea Europeană şi statele membre să fie în măsură să transmită un semnal clar, pozitiv privind capacitatea de a continua să lucreze împreună în aceeaşi direcţie pentru consolidarea unui proiect puternic şi unit, dedicat păcii, democraţiei, libertăţii, respectării valorilor, drepturilor omului şi asigurarea bunăstării economice şi sociale”, a adăugat Dăncilă.

Premierul a accentuat că cetăţenii români sunt puternic ataşaţi ideii europene şi România, ca viitoare deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, “va susţine în continuare obiectivul consolidării Uniunii pe baza valorilor şi principiilor sale fundamentale – unitate, coeziune, tratament egal şi convergenţă”.

“Avem în continuare o Uniune care nu lasă niciun stat membru în urmă în demersurile de aprofundare ale integrării europene. Credem că o Europă puternică şi unitară în toate dimensiunile ei – politică, economică, socială – reprezintă cea mai bună soluţie pentru viitorul proiectului european. În context extins, consider că România a promovat întotdeauna o abordare consensuală bazată pe unitate, coeziune, solidaritate, iar preluarea Preşedinţiei ne va permite să continuăm acest rol de facilitator al deciziei europene bazate pe echilibru şi consens. Vom avea ocazia de a reconfirma maturitatea statutului nostru european şi de a influenţa viitorul construcţiei europene, căutând să avansăm în dosare de interes strategic precum cadrul financiar multianual, migraţia, reforma Zonei euro, inovarea, întărirea rolului Uniunii în vecinătatea sa. În acelaşi timp, vom avea responsabilitatea de a ne modela conduita în plan european, acţionând în beneficiul tuturor statelor membre ale UE şi al cetăţenilor acestora”, a spus Dăncilă.

Premierul a menţionat, în context, aspiraţiile privind Europa deceniului următor şi a afirmat că-şi doreşte o Europă puternică prin unitate, mai bună prin îndeplinirea angajamentelor către cetăţeni săi şi mai europeană prin promovarea valorilor autentice europene şi stimularea la nivelul cetăţenilor a sentimentului apartenenţei la spaţiul european.

“Europa trebuie să fie triumful acestei unităţi asupra opozabilelor nord-sud, est-vest, state membre vechi, state membre noi, nucleu-periferie, pentru că aceste fragmentări împiedică procesul de integrare europeană şi subminează eforturile de consolidare a Uniunii noastre. Trebuie să putem depăşi această abordare a liniilor de demarcaţie, a dezechilibrelor de dezvoltare în favoarea unei Europe care să avanseze prin consonanţa vocilor sale interne, a obiectivelor sale. Clivajele nu fac Europa mai puternică, mai prezentă în lume şi nici nu o reconectează cu cetăţenii săi, ci îi reduc capacitatea de a produce rezultate pentru cetăţeni. (…) În primul rând, cred că trebuie să investim în cultura dialogului deschis, constructiv, mai puţin axat pe viziuni contrastante şi mai orientat către puncte şi acţiuni comune”, a punctat Dăncilă.

Premierul a menţionat că la nivelul UE există o agendă comună cu multiple proiecte generatoare de valoare adăugată în diferite arii, vorbind în acest sens de domeniile energetic, digital, economic, academic.

“Din această perspectivă a Europei convergenţei, dimensiunea socială ar trebui să reprezinte o componentă principală a eforturilor de creştere a competitivităţii. România pledează pentru coeziune şi protejarea cetăţenilor ce îşi exercită dreptul la libera circulaţie în spaţiul european, considerând că mobilitatea lucrătorilor compensează măsurile de creştere economică echilibrată. Prosperitatea Uniunii şi siguranţa sa economică sunt generate de o Uniune economică şi monetară inteligentă adaptabilă şi puternică”, a mai spus Dăncilă.

Premierul s-a referit în acelaşi context şi la alegerile europarlamentare de anul viitor.

“Este o ocazie pentru noi, cei care credem în Europa, să promovăm o Europă mai puternică, orientată către principiile sale fondatoare în rezonanţă cu spiritul nostru european. Sunt încrezătoare că anul 2019 poate fi un an al relansării ideii europene”, a mai afirmat Dăncilă.

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă