20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăDăncilă se va întâlni, azi, cu preşedintele Comisiei Europene

Dăncilă se va întâlni, azi, cu preşedintele Comisiei Europene

De asemenea, Viorica Dăncilă va avea o întâlnire cu Günther H. Oettinger, comisarul UE pentru Buget şi Resurse umane, în perspectiva preşedinţiei române a Consiliului UE, potrivit programului prezentat pe site-ul Comisiei Europene.

Executivul a confirmat, luni într-un comunicat, că premierul Viorica Dăncilă va efectua o vizită oficială la Bruxelles, în perioada 9-10 iulie, ocazie cu care va avea o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Potrivit sursei citate, prim-ministrul român va avea discuţii cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Günther Oettinger, comisar european pentru buget şi resurse umane şi cu Corina Creţu, comisar european pentru politică regională.

„Vizita la Bruxelles urmăreşte intensificarea dialogului Guvernului României cu instituţiile europene, în perspectiva preluării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019”, precizează Guvern, în comunicatul de presă remis Mediafax.

Dăncilă îi va reasigura pe oficialii europeni că autorităţile români au un angajament ferm de a avea un mandat de succes, iar obiectivul României deste de „a contribui, de o manieră constructivă, la definirea şi promovarea interesului comun european, la asigurarea unităţii şi coeziunii între statele membre, precum şi la reapropierea cetăţenilor de Uniunea Europeană”.

În cadrul vizitei premierul Dăncilă, vor fi abordate şi aspecte prioritare ale agendei europene, cu accent pe politica de coeziune şi politica agricolă comună.

Informaţia că Viorica Dăncilă va avea o întrevedere, marţi, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apărut prima oară pe site-ul CE unde a fost publicat programul oficialului european.

Miercuri, Comisia Europeană a arătat că urmăreşte cu tot mai mare îngrijorare evoluţiile din România şi transmite că nu va ezita să treacă la acţiuni unde va fi necesar pentru asigurarea compatibilităţii cu tratatele europene. “Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape şi cu preocupări din ce în ce mai mari evoluţiile din România. Noi, la fel ca şi alţi parteneri internaţionali şi state membre, am subliniat în mod repetat că lupta împotriva corupţiei şi asigurarea unei justiţii independente şi profesioniste au o importanţă foarte mare. Aceasta este şi esenţa rapoartelor MCV. Este crucial pentru România să intensifice eforturile şi să evite regresele de la realizările înregistrate în trecut”, se arată într-un răspuns al unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, remis Mediafax. 

“În acest context, urmărim îndeaproape reformele în sistemul judiciar şi ale codurilor penale din România. Observăm că reforma Codului Penal a fost adoptată de Parlamentul român. Vom examina versiunile finale ale acestor legi pentru a observa compatibilitatea cu reglementările relevante ale UE în domeniul justiţiei penale şi cu standardele internaţionale. În calitatea de garant al tratatelor europene, nu vom ezita să trecem la acţiune unde va fi necesar pentru a asigura această compatibilitate”, mai transmite sursa citată.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care aduce modificări la Codul penal, cu 167 de voturi pentru 97 împotrivă, 19 abţineri, în calitate de for decizional, după ce marţi iniţiativa a trecut de Senat.

ÎCCJ a sesizat Curtea Constituţională a României asupra proiectului care aduce modificări Codului Penal. Şi PNL, USR şi PMP au atacat la CCR iniţiativa legislativă.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă