15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăDăncilă trimite noile propuneri de miniştri la Palatul Cotroceni

Dăncilă trimite noile propuneri de miniştri la Palatul Cotroceni

Viorica Dăncilă a anunţat vineri, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional PSD, că noile propuneri de miniştri, respectiv Dana Gîrbovan la ministerul Justiţiei, Şerban Valeca la ministerul Educaţiei şi Mihai Fifor la ministerul Afacerilor Interne, vor fi transmise luni, către Administraţia Prezidenţială.

Şerban-Constantin Valeca, propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Educaţiei, este actualmente senator, Mihai Fifor este oricum interimar la ministerul Afacerilor Interne, iar Dana Gîrbovan este judecător la Curtea de Apel Cluj şi preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

În prezent, Legea 303/2004, articolul 58, alineatul 1 interzice expres detaşarea unui magistrat în funcţia de ministru al Justiţiei, după cum a precizat şi avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, iar Dana Gîrbovan nu şi-a prezentat, până la ora transmiterii ştirii, demisia din magistratură, care ar trebui oricum validată în Secţia pentru judecători a CSM.

Totodată, prin Decizia nr. 45/2018 a Curţii Constituţionale, la punctul 176, se subliniază o dată în plus incompatibilitatea constituţională totală între funcţia de ministru şi cea de magistrat în funcţie, arată Toni Neacşu: “Curtea reţine că funcţia de ministru al justiţiei este incompatibilă cu cea de judecător/procuror, neputându-se cumula aceste două calităţi nici potrivit Constituţiei şi nici Legii nr. 303/2004, în vigoare la data pronunţării prezentei decizii.”

Un argument în favoarea Vioricăi Dăncilă, dacă aceasta decide să transmită luni noile propuneri de miniştri fără o demisie a Danei Gîrbovan, ar putea fi însă, potrivit avocatului Adrian Toni Neacşu, articolul 41 al noului Cod administrativ, care stipulează: “În termen de 15 zile de la data depunerii jurământului, membrul Guvernului este obligat să renunţe la calitatea sau funcţia cu care este incompatibilă funcţia de membru al Guvernului, sub sancţiunea încetării mandatului.”

În România, au mai fost doar două situaţii de propuneri de magistraţi în funcţia de ministru al Justiţiei, respectiv judecătorul Mona Pivniceru şi procurorul Robert Cazanciuc.

Cele mai citite

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă