10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăDe ce este neconstituțională Comisia Pahonțu

De ce este neconstituțională Comisia Pahonțu

Potrivit unui comunicat al CCR, ”Curtea a constatat că prin aceasta a fost înființată o comisie de anchetă care nu are un obiect concret de cercetare, respectiv verificarea necesară clarificării anumitor cauze sau împrejurări în care s-au produs evenimente sau au avut loc acţiuni cu efecte negative, așa cum se prevede în cuprinsul art.9 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului”. Judecătorii CCR îi trimit pe parlamentari să își citească propriile regulamente, care prevăd că SPP este controlat de comisiile de apărare. De asemenea, spun judecătorii CCR, nu se poate face o comisie de anchetă pentru o singură persoană. ”Mai mult, competențele de verificare atribuite comisiei de anchetă, fie că acestea fac trimitere expresă la domnul Pahonţu Lucian-Silvan, fie că au ca obiect modul de îndeplinire a atribuțiilor de director al Serviciului de Protecţie şi Pază, au un evident caracter intuitu personae, controlul efectuat urmând a identifica eventualele sale abateri de la normele legale în vigoare, abateri care dacă s-ar dovedi reale ar fi de natură să atragă răspunderea juridică a acestuia (disciplinară sau penală)”, menționează CCR.

 

Articole respinse

Magistrații CCR resping articolul din Regulamentul Comisiei SPP care ar fi permis verificarea legalității modului în care instuția a cules informații pentru protejarea demnitarilor. Această atribuție ”se suprapune peste competența Ministerului Public, respectiv a instanței judecătorești, care, autorizând activitatea specifică culegerii de informaţii, a realizat inclusiv controlul de legalitate”.  

Curtea a respins și articolul care menționează că  „refuzul persoanelor invitate la Comisia parlamentară de anchetă poate fi considerat ca obstrucționare sau împiedicare a aflării adevărului și poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală”. ”Acest articol  încalcă prevederile art.1 alin.(4) şi alin.(5) din Constituţie, Parlamentul având competența de a reglementa infracțiuni doar prin lege, în exercitarea funcției sale constituționale de legiferare, iar nu prin hotărâri, în exercitarea funcției sale de control asupra altor autorități ale statului”, menționează CCR.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat în 20 februarie, cu 225 de voturi ”pentru” şi 106 voturi ”împotrivă”, înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetare a activităţii Serviciului de Protecţie şi Pază. Inițiativa i-a aparținut lui Liviu Dragnea și a fost sprijinită de PSD și ALDE.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă