10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăDe cine se teme liderul PSD, Marcel Ciolacu. Ministrul Sănătății devine al...

De cine se teme liderul PSD, Marcel Ciolacu. Ministrul Sănătății devine al doilea om din Guvern

Proiectul de lege pe tema carantinei, care a fost aprobat de Guvernul Orban și se află acum pe masa Parlamentului, i-ar oferi “puteri discreţionare” ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, a avertizat, miercuri, Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților.

Dacă acest proiect va fi aprobat în Parlament, ministrul Sănătății ar avea dreptul “de a dispune cele mai grave măsuri de privare de libertate când există un risc iminent, la simpla propunere a Institutului Naţional de Sănătate Publică, care de altfel îi este subordonat”, consideră liderul PSD.

Acest proiect de lege nu este clar în ceea ce privește durata maximă a lipsirii de libertate, iar “datele ştiinţifice” invocate în proiect nu constituie un criteriu juridic care să permită lipsirea de libertate, fiindcă ele nu oferă deloc predictibilitate.

“Am auzit azi cele mai importante voci ale societăţii civile punctând alte exemple de derapaje dramatice pe care această lege le provoacă. De aceea, vom invita mâine (joi – n.n.) principalele ONG-uri din România specializate în apărarea drepturilor omului la dezbaterea acestei legi în comisii. Îi vom asculta şi le vom prelua propunerile. Să vedem dacă PNL va considera şi societatea civilă un duşman al poporului, pe modelul CCR”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Guvernul Orban a solicitat Parlamentului să dezbată și să supună la vot acest proiect de lege în regim de urgență, în cadrul sesiunii extraordinare care se desfășoară în prima jumătate a lunii iulie. Până ce acest proiect de lege va fi aprobat și promulgat, atât pacienții cu coronavirus, care ar trebui să stea internați în spital, cât și suspecții de coronavirus, care ar trebui să fie cazați în spații de carantină, sunt liberi să plece acasă. Nici măcar izolarea la domiciliu nu mai este, în acest moment, obligatorie. Drept urmare, într-o singură zi, numai din centrul de carantină al Primăriei Capitalei au plecat acasă 65 de persoane.

 

IMPLICAȚIE  Pacienți cu Covid ies pe stradă

La această situație s-a ajuns după ce CCR a decis, la data de 25 iunie 2020, că măsurile restrictive aplicate bolnavilor sau suspecților cu Covid-19 nu pot fi impuse printr-o Ordonanță de Urgență emisă de Guvern, ci doar printr-o lege.

Adoptarea acestei legi, cu sau fără modificări decise de Parlament, este urgentă, întrucât în România pandemia se agravează.

“Suntem pe a doua pantă ascendentă. Acum trei săptămâni, trei săptămâni jumătate, eram pe transmitere 0,6-0,7, acum suntem pe transmitere comunitară de 1,4”, a explicat ministrul Nelu Tătaru.

 

“Un partid care îşi spune liberal vrea să transforme statul într-un regim totalitar. Izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci şi aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor – cum s-a întâmplat deja, neconstituţional, în multe spitale”

Marcel Ciolacu,

Președintele PSD

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă