20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăDemisie la Bruxelles! Monica Macovei părăsește Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

Demisie la Bruxelles! Monica Macovei părăsește Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

În demisia depusă, Monica Macovei amintește că, în cei peste doi ani în care a fost membru ACRE, au existat mai multe divergențe între opiniile personale și politica implementată de conducerea Alianței. Monica Macovei a dat doar două exemple:

1. Menținerea partidului AKP, condus de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan în Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, în ciuda realității tot mai îngrijorătoare din Turcia sub dictatura Erdogan.

“Am votat, alături de alți colegi din Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, pentru excluderea AKP din Alianță, dar majoritatea membrilor ACRE a votat anul trecut pentru păstrarea acestui partid în Alianță. V-am solicitat în scris reluarea votului la Consiliul ACRE care a avut loc în Armenia, în decembrie 2017, argumentând agravarea situației din Turcia, dar cererea mea a rămas fără răspuns și efecte”, susține Monica Macovei.

2. Invitarea fostului prim-ministru român, Victor Ponta, ca vorbitor, la reuniunea din 22 martie 2018 a ACRE, la Bruxelles.

“ Este bine cunoscut faptul că Victor Viorel Ponta a plecat din funcția de premier în urma unor proteste masive de stradă în România, după tragedia de la Clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața într-un incendiu 64 de tineri. Tragedia s-a produs din cauza corupției din administrația guvernată de Victor Viorel Ponta. Fostul prim-ministru are calitatea de inculpat, este acuzat de corupție, fals și spălare de bani, iar un termen al judecării dosarului penal este chiar în această lună. Victor Viorel Ponta și-a plagiat lucrarea de doctorat, așa cum au decis instituțiile responsabile din România. În mandatul său de prim-ministru, statul de drept din România a primit o lovitură dură, prin modificarea rapidă a legislației, revocarea Avocatului Poporului, a șefilor Parlamentului și suspendarea președintelui României.”, motivează Monica Macovei.

Monica Macovei susține că „prezența inculpatului Victor Ponta ca vorbitor la o reuniune a ACRE este o eroare, un demers de subminare a valorilor și principiilor enunțate de Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni și un act de sfidare a cetățenilor cinstiți din România și din toate statele europene”.

Europarlamentarul Monica Macovei a solicitat explicații în ședința de Grup din 6 martie 2018, dar răspunsul primit a fost neconvingător.

“Este de neînțeles și regretabilă prezența lui Victor Ponta ca vorbitor la un eveniment al Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, din care fac parte partide politice din multe țări, nu doar membre UE, cum este Turcia, sau partide politice din statele membre, dar fără reprezentare parlamentară. Victor Ponta încearcă să-și facă loc lângă prietenul lui din Turcia, dictatorul Erdogan”, declară Monica Macovei.

Monica Macovei rămâne membru al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) din Parlamentul European.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă