Cei doi contracandidați la șefia PNL urmează să depună moțiunile pe baza cărora vor candida la congresul din 25 septembrie. Foto: INQUAM

Cei doi contracandidați la șefia PNL urmează să depună moțiunile pe baza cărora vor candida la congresul din 25 septembrie. Foto: INQUAM

Deși contestat de unii liberali, Cîțu prinde teren în lupta din PNL

Liberalii își continuă campania electorală internă în timp ce taberele se coagulează în jurul celor doi lideri care și-au anunțat candidaturile – Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Ioana Oancea 0 comentarii

Dacă în urmă cu o lună, Orban se lăuda cu susținerea a peste 30 de filiale, acum Cîțu pare a pleca din pole position.

Florin Cîțu a reușit o lovitură de imagine după fotografia făcută duminică alături de liderii PNL care și-au arătat susținerea pentru el la următorul congres din 25 septembrie. În plus, premierul pare acum preferatul televiziunilor, după ce a făcut un tur de forță în acest sens în ultimele zile.

Orban a preferat vizitele în teritoriu în ultimele zile, însă a intrat într-un con de umbră, după ce mai mulți lideri puternici s-au declarat pentru schimbare, iar ieșirile sale televizate s-au rărit.

Cîțu nu a ratat ocazia să facă o demonstrație de forță. „Vom vedea situaţia atunci când vom depune moţiunile, dar, (...) au fost foarte multe filiale lângă mine care au spus înainte că îl susţin pe domnul Ludovic Orban tocmai că nu exista un contracandidat. Acum există un contracandidat şi vom vedea care este numărul filialelor la acel moment. Eu spun că, din punctul meu de vedere, această competiţie este deja tranşată", a susţinut Cîţu, la Digi24.

Totodată, premierul a mai spus că „PNL este singura soluţie pentru a reduce sărăcia", în raport cu celelalte ţări europene, iar sub conducerea sa PNL ar putea „arde câteva etape" în dezvoltarea economică a României.


Turcan cu Cîțu, Alexandru cu Orban


O lovitură aplicată lui Orban a venit și din partea prim-vicepreședintelui PNL Raluca Turcan. Ea și-a anunțat susținerea pentru Cîțu, subliniind că liberalii au pierdut alegerile parlamentare din 6 decembrie, sub conducerea lui Orban.

„Să nu uităm totuşi că PNL a pierdut alegerile parlamentare după ce a trecut, totuşi, cu bine România prin cea mai grea criză sanitară, urmată de o criză economică şi după un PSD arogant şi incompetent. Asta înseamnă că oarecum mesajele şi strategia PNL nu au mai prins la oameni, nu au avut suficientă încredere în noi astfel încât să putem să formăm singuri guvernarea şi de multe ori bazine electorale puternice, cum este cel de la Sibiu, de unde provin, au fost afectate de lipsa de încredere în direcţia pe care merge PNL la nivel naţional”, a spus Turcan, la Antena 3.

La rândul său, președintele filialei București, Violeta Alexandru, și-a declarat susținerea pentru Orban. „Eu nu mi-aş face un proiect politic cu oameni care, de la momentul în care aveau nevoie de sprijin politic şi până ieri, fără să li se fi cerut, se gudurau până la exagerare prin tot felul de promisiuni de loialitate. Un asemenea proiect nu durează niciodată. Marile idei şi programe se pun în practică prin oameni. Dincolo de wow, contează seriozitatea, liberalismul practicat, nu declarat şi tăria de a te uita, în primul rând, la cum poţi face bine pentru oameni, punându-te pe tine pe planul doi. Aceste lucruri se văd pentru cine vrea să vadă”, a scris Violeta Alexandru, pe Facebook.


Atacul lui Antonel Tănase

Un atac mult mai dur la adresa lui Cîțu a venit însă din partea fostului secretar general al guvernului, Antonel Tănase, un apropiat a lui Orban. „Nu te poți numi un <<om nou>>, un om <<care o ia de la capăt într-un nou proiect politic>> dacă tot ce ai făcut până la <<noul proiect>> a fost să ștergi pantofi pentru putere, să te guduri pentru 5 minute la știri, să lingușești, să cerșești poziții, să juri loialitate când nu ți-a cerut-o nimeni, să faci compromisuri ca să pari relevant, să fentezi munca, să minți că ești capabil când de fapt nu știi diferența între Pepsi și Plexi, în sfârșit, un om nou este acela care nu caută cu disperare să se facă de râs arătându-și duplicitatea pentru a rămâne pe scena politică. Cât despre inițiatorul <<proiectului politic nou>> ei bine, eu, dacă aș fi în locul lui, m-aș delimita pe cât posibil de oameni care acum 1 lună voiau să-i care plasele lui Ludovic Orban pentru puțină atenție”, a scris Antonel Tănase.

Guvernul condus de Cîțu se va confrunta și cu moțiunea de cenzură a opoziției. Aceasta a fost anunțată, după eșecul premierului de a prezenta PNRR în fața Parlamentului.

 

Comentarii

loading...