23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăDeși nu dă niciun pas în spate, PNL ar vrea să pună...

Deși nu dă niciun pas în spate, PNL ar vrea să pună batista pe țambal

Deși nu au făcut niciun pas în spate și nu au părut să cedeze nicio poziție, liberalii au dat asigurări, înaintea ședinței, că nu se pune problema schimbării configurației politice.

Majoritatea liderilor liberali au subliniat în mai multe rânduri că nu se pune problema schimbării premierului Florin Cîțu. Solicitarea a fost făcută de liderii URS PLUS după ce ministrul sănătății a fost demis unilateral de șeful Guvernului și susținută pe parcursul ultimelor zile.

„PNL este un partid responsabil, care şi-a asumat răspunderea guvernării şi care acţionează pentru o bună guvernare. (…) Premierul beneficiază de susţinere totală. Nici nu se pune în discuţie, vreo secundă, schimbarea configuraţiei politice. Noi nu ne jucăm cu România. Când am hotărât că premierul acestui Guvern este Florin Cîţu, suntem consecvenţi, serioşi şi mergem mai departe. Îndemnul nostru pentru toţi partenerii din coaliţie este să lăsăm de-o parte ceea ce ne separă şi să ne concentrăm pe ceea ce aşteaptă românii de la noi şi anume să asigurăm o bună guvernare”, a subliniat Ludovic Orban, la Parlament, după şedinţa conducerii PNL.

La rândul său, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a spus că liberalii nu cedează nici în privința schimbării premierului, și nici nu vor da încă un minister către USR PLUS, față de cele negociate în decembrie.

Orban a avut însă o reacție împăciutoare, vrând să sugereze că nici nu este vorba despre o criză în coaliție, ci despre o „reacție emoțională”. „Convingerea mea este că acest moment va fi depăşit. Mizăm pe un comportament raţional şi responsabil din partea partenerilor noştri, aşa cum am văzut în foarte multe luări de poziţie, pentru că, la urma urmei, oamenii aşteaptă de la noi să facem ceea ce le-am promis în campaniile electorale, ceea ce am prezentat în programul de guvernare în momentul în care am cerut încredere Parlamentului pentru învestirea Guvernului”, a spus Orban.

„Cine atacă premierul, pleacă”

O altă chestiune pe care liderii PNL au discutat-o a fost aceea a miniștrilor USR PLUS nedisciplinați. După ce ministrul transporturilor Cătălin Drulă a declarat despre Cîțu că este „un zombie politic”, s-a pus problema dacă acesta va fi demis de către șeful Guvernului. „Îi asigur pe toţi membrii Cabinetului că evaluarea se va face pe baza performanţei, pe baza a tot ceea ce fac şi nu pe ceea ce spun că fac. Repet: fiecare membru al Cabinetului condus de mine va fi evaluat pe ceea ce face, nu pe ceea ce spune că face”, a spus public Florin Cîțu.

Declarația făcută în fața jurnaliștilor o contrazice însă pe cea făcută în interiorul ușilor închise și apărută pe surse: „Nu vreau să mai intru în conflict, dar data viitoare nu mai aștept nimic. Orice membru al Guvernului care își atacă premierul pleacă acasă”. Cîțu a mai spus că există un singur premier, iar miniștrii nu sunt evaluați de PNL, USR PLUS sau UDMR.

USR PLUS vrea alt acord

Liderul USR PLUS de la Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu, a reamintit ieri că ultima poziție a partidului din care făcea parte era aceea că nu îl mai susține pe Cîțu. „Vrem să vedem dacă partenerilor de coaliție li se pare normal ca prim-ministrul să se comporte ca un vătaf pe plantație – pentru că asta a făcut domnul Cîțu , dacă a făcut evaluarea lui Vlad Voiculescu, pe care nu a văzuto nimeni până acum. Poate știe dânsul niște lucruri pe care noi nu le știm. Remanierea unui ministru trebuie să se facă în urma unei evaluări, nu așa, că se enervează premierul”, a spus Moșteanu.

Pe de altă parte, liderii USRL PLUS urmau să meargă la întâlnirea coaliției cu o nouă soluție de deblocare a crizei politice: semnarea unui acord al coaliției în care să fie prevăzută modalitatea de revocare a miniștrilor.

 

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă