7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăDeși premierul cerea alertă maximă, Parlamentul a aprobat o alertă mai mică

Deși premierul cerea alertă maximă, Parlamentul a aprobat o alertă mai mică

Premierul Ludovic Orban anunțase, încă din momentul emiterii acestei Hotărâri de Guvern, că România intră în “starea de alertă maximă”.

Totuși, la votul de miercuri din plenul Parlamentului, senatorii și deputații au aprobat acest act normativ cu modificări, astfel încât unele dintre prevederile inițiale, dorite de Cabinetul Orban, au luat o altă formă.

Parlamentarii PSD au susținut, în plen, că deși votează această lege, ei consideră că “medicii au fost umiliți” prin faptul că, în schimbul riscurilor la care se expun și a muncii extenuante, li s-au promis bonusuri financiare care încă n-au fost acordate. PSD a mai acuzat faptul că, pe timpul stării de urgență, instituțiile de stat au folosit criza coronavirusului ca pretext pentru a face achiziții fără licitație. Pe de altă parte, senatorul Cseke Attila (UDMR) a susținut că Guvernul Orban a prevăzut măsuri pentru contracararea pandemiei, dar „a uitat să aloce fondurile necesare”.

O dispută a izbucnit între senatorul Daniel Fenechiu (PNL) și deputatul Marcel Ciolacu (președintele PSD și al Camerei Deputaților), primul susținând că o Hotărâre de Guvern este un act administrativ și, drept urmare, nu are nevoie de o lege pentru a o aproba. Marcel Ciolacu i-a replicat că, în cazul acesta, el oprește ședința comună a Parlamentului și, drept urmare, Legislativul nu va mai aproba nimic.

În favoarea aprobării HG privind starea de alertă – în noua ei formă, decisă de Parlament – au votat PNL, PSD, USR, UDMR și PMP.

PSD a specificat că votează starea de alertă dorită de liderul PNL, Ludovic Orban, în ciuda faptului că “guvernarea PNL a eșuat”. Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunțat că deputații lui vor vota împotrivă, unul dintre motive fiind acela că “așa cum se învață la Facultatea de Drept, în Parlament nu votezi Hotărâri de Guvern”. Parlamentarii ALDE au votat și ei împotrivă. “ALDE nu poate accepta ca o țară întreagă să sufere din cauza unor incompetenți care încă ne guvernează”, a explicat senatorul Călin Popescu Tăriceanu.

Drept urmare, ca urmare a votului final din Parlament, România este în stare de alertă, timp de 30 de zile.

IMPLICAȚIE

Relaxare cu mască

O modificare impusă în timpul stării de alertă în raport cu starea de urgență este că masca trebuie purtată obligatoriu în spații publice închise, în mijloace de transport public în comun și în curțile bisericilor. Circulația persoanelor în localități și în zone metropolitane se poate face fără declarație scrisă, dar la deplasarea între județe declarația scrisă continuă să fie necesară.

“Costurile sunt mult prea mari. Starea de alertă la nivel național seamănă cu o stare de urgență camuflată”

Călin Popescu Tăriceanu,

Președintele ALDE

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă