25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăDezacordul între USR și Nicușor Dan continuă. Cum s-a ajuns la parafrazarea...

Dezacordul între USR și Nicușor Dan continuă. Cum s-a ajuns la parafrazarea seniorului Coposu

Consilierii USR nu renunță la solicitările pe care le-au avut atunci când nu au votat bugetul Capitalei și scriu, marți, pe Facebook, că negociază orice, dar nu principii.
Expresia a fost folosită în anii 1990 de seniorul politicii românești, Corneliu Coposu, atunci când explica atitudinea politică față de puterea neocomunistă.

Folosirea ei de către membrii USR vine să arate dezacordul pe care îl au cu primarul Bucureștiului, Nicușor Dan.

„Practica de a crește cheltuielile la umbra unor venituri fictive. Tot creștem cheltuielile, dar pentru că știm că nu avem loc de ele în buget, mințim oficial pe toată lumea crescând veniturile din pix. Nimic bun nu va veni vreodată din minciună. Nu putem accepta practicile pe care le criticam la primarul PSD, Gabriela Firea. La doar 6 luni de la alegerile locale când o criticam pentru un buget chiar mai mic decât cel propus pentru acest an, ni se cere acum votul pentru o minciună. Aceste bugete fanteziste sunt motivul pentru care Bucureștiul a ajuns în faliment. Trebuie să le punem stop”, scriu cei de la USR București.

Cele mai mari venituri pe care le-a avut vreodată în istoria sa Bucureștiul au fost de 4.46 miliarde de lei, spun cei de la USR București. Aceasta este o sumă foarte mare, mult peste cât au majoritatea ministerelor, adaugă ei.

„Chiar dacă luăm în calcul inflația (care nu va fi chiar atât de mare) și mergem pe presupuneri foarte optimiste, ajungem la sume de sub 5 miliarde de lei. Chiar și rotunjind, tot nu putem depăși suma de 5 miliarde de lei. 5 miliarde de lei ne permit și să tăiem risipa mare din primărie. Ne permit și să tăiem corupția din administrație. Și ne permit, mai ales, să ieșim din minciună”, mai spun cei de la USR București.

Consilierii municipali adaugă că fiind la început de mandat, „acum mai mult decât oricând trebuie să fim onești cu noi înșine și să construim pe curat”.

„Nu putem trăi la nesfârșit pe datorie. Nu putem crește cheltuielile la nesfârșit. Primarul nu cheltuie banii lui, cheltuie banii contribuabilului, luați de stat prin taxe și impozite. Felul cum așezăm lucrurile acum este felul cum vom guverna patru ani de zile. Dacă alegem să închidem ochii, care mai este diferența între noi și cei care au guvernat dezastruos până acum?”, mai scriu cei de la USR București, pe Facebook.

Bugetul Capitalei a fost respins, în 28 aprilie, cu 17 voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi 14 abţineri, după ce consilierii generali USR PLUS au decis să nu mai susţină bugetul, el obţinând doar voturile PNL şi PMP.

După vot, primarul Nicușor Dan a declarat că „e total nemulţumit că începerea investiţiilor şi plata datoriilor riscă să întârzie, iar asta din motive greu de înţeles pentru oricine”.

În continuare, Capitala va funcţiona în baza bugetului de anul trecut, iar consilierii generali vor trebui să convoace o nouă şedinţă pentru a vota din nou bugetul.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă