8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăDezbateri aprinse în Parlamentul European. Viorica Dăncilă pune la îndoială utilitatea MCV

Dezbateri aprinse în Parlamentul European. Viorica Dăncilă pune la îndoială utilitatea MCV

Prim-vicepreşedintele Comsiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, în deschiderea dezbaterii despre statul de drept din România din plenul Parlamentului European că ultimele evoluţii privind modificările asupra legilor justiţiei şi a codurilor penale sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană, arătând că situaţia din România s-a deteriorat.

El a amintit despre modificarea celor trei legi ale justiţiei de către Parlament, care au atras critici.  ”Consiliul European a adoptat un raport în martie, dar şi raportul Comisiei de la Veneţia a fost extrem de critic. A făcut o serie de recomandări. Ştiu că Parlamentul va fi extrem de atent la acest aviz, dar este clar că Parlamentul nu a dat semne că răspunde acestor recomandări” a declarat Timmermans,”Cred sincer că încă mai avem o şansă să schimbăm situaţia”, a mai spus Timmermans. De asemenea, el a cerut ca autorităţile române să înceapă o investigaţie cu privire la protocoalele serviciilor de informaţii cu instituţiile din justiţie, pentru că este nevoie de o independenţă a justiţiei. Oficialul european a mai arătat că ultimele evouţii din România sunt urmărite cu multă îngrijorare şi că independenţa justiţiei este esenţială. ”Suntem gardianul tratatelor şi nu vom ezita să intervenim. Nu este încă târziu pentru ca autorităţile române să facă o schimbare”, a adăugat Frans Timmermans.

 

Mesaj dur al premierului român

Premierul Viorica Dăncilă a cerut Comisiei Europene, în plenul PE, să explice de ce în rapoartele MCV nu s-a scris despre protocoale şi încălcarea drepturilor omului în România. ”Nu am venit să dau socoteală, am venit pentru că vă preţuiesc şi vă respect. Cer acelaşi respect pentru poporul român”, a afirmat Viorica Dăncilă. Ea a susţinut că ”milioane de români” s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete şi că există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine de la ei mărturii mincinoase. ”MCV şi-a ratat menirea pentru care a fost creat”, a susținut  ea, în trebând cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele şi cine ”a omis din neglijenţă sau rea credinţă” aceste situaţii.

Despre mitingul din 10 august, ea a spus că Jandarmeria este acuzată pentru că a intervenit la un miting neautorizat împotriva unor protestatari violenţi, dar nu a văzut aceeaşi poziţie faţă de alte mitinguri din alte ţări, când forţele de ordine au intervenit cu exact aceleaşi mijloace. ”

 

Criticile europarlamentarilor

În cadrul dezbaterilor, un europarlamentar PPE, Esteban Gonzales Pons,  a spus, că poporul român este decent şi curajos, pentru că a luptat mereu pentru democraţie, întrebând-o retoric pe premierul Viorica Dăncilă de ce nu îşi ascultă poporul şi de ce îi ignoră pe români. Europarlamentarul Ska Keller (Verts/ALE) a subliniat aceeaşi idee: românii au luptat pentru democraţie şi au reuşit să dea jos o dictatură după zeci de ani, însă acum Guvernul României permite oamenilor condamnaţi să fure bani, legalizând, practic, corupţia.. ”Pot să vă dau un sfat: nu mergeţi pe calea proastă urmând exemplul Ungariei şi Poloniei”, a spus Guy Verhofstadt (ALDE).

Europarlamentarul Monica Macovei a acuzat coaliţia de guvernare că a modificat legile justiției ca să controleze magistrații pentru a bloca anchetele.  În schimb, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai  a spus că fenomentul corupţiei ar trebui analizat în toate statele membre UE, nu doar în România, Ungaria şi Polonia.

 

Dăncilă acuză dezinformările

Confruntată cu criticile europarlamentarilor, Viorica Dăncilă a acuzat dezinformările privind situaţia din România şi a susţinut că Guvernul pe care îl conduce ”este iubit de români” şi se bucură de o largă susţinere populară. ”Am vrut un dialog constructiv, dar mi-am dat seama că există multă dezinformare şi nu îi acuz pe cei care au spus aceste lucruri, ci pe cei care stau în spatele dezinformării”, a susţinut Dăncilă. ”Doamna Macovei, ştiu despre dezinformările dvs. Acest guvern pe care îl criticaţi atât de des a adus o creştere economică de 7% şi de aceea românii îl iubesc”, a susţinut Viorica Dăncilă.

Prim-vicepreşedintele Comsiei Europene, Frans Timmermans, a spus, în intervenţia sa din finalul dezbaterii despre România din Parlamentul European, că în cei aproape 30 de ani de la căderea dictaturii din România ţara noastră a făcut progrese enorme şi, pe ultima sută de metri a acestui maraton, riscă să nu treacă linia de sosire, el cerând autorităţilor să ţină cont de raportul MCV şi de toate recomandările organismelor europene. ”Dacă Comisia trebuie să fie extrem de brutală pentru evaluare, o vom face. Nu este o ameninţare, noi suntem gardienii tratatelor şi ne luăm acest rol în serios”, a avertizat oficialul european.

 

Ce este MCV

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) reprezintă un proces de verificare regulată a progreselor pe care România și Bulgaria le au în ceea ce privește reforma sistemului judiciar, corupția și crima organizată (doar pentru Bulgaria).  La 1 ianuarie 2007, momentul în care Bulgaria și România au devenit țări ale Uniunii Europene, cele două țări mai aveau încă anumite restanțe în aceste domenii, comparativ cu alte țări UE. Comisia Europeană a elaborat o serie de criterii („obiective de referință”) pentru evaluarea progreselor înregistrate în aceste domenii.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă