7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăDiaspora pune presiune pe Ludovic Orban. Solicitările organizatorului mitingului din 10 august

Diaspora pune presiune pe Ludovic Orban. Solicitările organizatorului mitingului din 10 august

Tomescu susţine că programul de guvernare al PNL abordează vag problemele românilor din străinătate și își exprimă speranța ca noul Executiv să aibă o altă abordare în rezolvarea acestora.

Critică la adresa PSD

Am luat act de schimbarea Guvernului şi cu această ocazie sperăm că vom observa şi o schimbare de atitudine în ceea ce priveşte revendicările Diasporei. În 10 august 2018 şi 2019, în Piaţa Victoriei au protestat români abuzaţi şi nemulţumiţi de incompetenţa şi corupţia reprezentanţilor statului român”, se arată în scrisoarea adresată premierului Ludovic Orban de Grupul de acţiune civică „Diaspora Pentru România”, semnată de organizatorul adunării publice „Mitingul Diasporei – 10 august 2019”, Tommy Tomescu.

Un nou protest în 2020?

Organizatorul manifestației din 10 august mai anunță, cu această ocazie, și un alt potențial protest în 2020, în situația în care revendicările românilor din afara granițelor nu sunt luate în seamă.

Am constatat că programul de guvernare PNL abordează vag revendicările diasporei. Vă prezentăm revendicările Mitingului Diasporei şi solicităm o întrevedere pentru a discuta implementarea acestora. Totodată, în august 2019, am depus o cerere de protest pentru 10 august 2020 în fața Guvernului, pentru cazul în care nu sunt luate în considerare revendicările noastre, indiferent de ce guvern se află în funcţie”, se arată în aceeași sursă, publicată de agenția de presă Mediafax.

Ce vor românii din străinătate

Grupul de acţiune civică „Diaspora pentru România” a solicitat, astfel, aplicarea legilor şi urgentarea anchetelor ce privesc: 1. Finalizarea în regim de urgenţă a anchetei privind obstrucţionarea votului la alegerile prezidenţiale din 2014. 2. Finalizarea în regim de urgenţă a anchetei Parchetului Militar şi deschiderea anchetei la nivelul factorilor politici de decizie pentru violenţele din 10 august 2018, timpul Revoluţiei şi Mineriadelor. Oprirea acţiunilor de intimidare a procurorilor ce anchetează actele de violenţă din 10 August 2018. 3. Actele false şi infracţiunile membrilor Consiliului Românilor de Pretutindeni.

„Rezolvarea problemelor specifice Diasporei”

De asemenea, în scrisoarea adresată public către premierul Ludovic Orban și Guvernul PNL, Tommy Tomescu a mai cerut „rezolvarea problemelor specifice Diasporei” cum ar fi: manifestațiile, protecția muncii, cazurile de exploatare sexuală, impozitarea și dreptul la pensie, combaterea discriminării, serviciile oferite Diasporei și consultarea acesteia. În același punct al scrisorii-manifest, șefului Executivului îi mai sunt solicitate măsuri în domenii precum consultarea, crearea de conexiuni și finanțarea Diasporei, fiind alăturate capitole intitulate „afaceri”, „cultură și tradiție”, „limba română şi educaţie” „centrele comunitare şi organizaţiile româneşti”, „reprezentare”,  „vot”, „obţinerea cetăţeniei”, „unirea”, „centralizarea şi diseminarea informaţiei” și  „repatriere sau reintegrare”.

Probleme interne sesizate către Guvern

1. Un sistem educaţional functional, care sa pună accent pe cultura civică, iniţiativă şi cunoaşterea aspectelor necesare unei dezvoltări industriale moderne.

2. Un cadru legislativ care să permită un sistem de justiţie independentă şi funcţională pentru reducerea corupţiei, cercetarea averilor şi confiscarea celor nejustificate.

3. O administraţie publică eficientă, cu personal bazat pe meritocraţie, cu reducerea birocraţiei şi fără contracte în detrimentul statului şi al cetăţeanului plătitor de impozite.

4. Implementarea unui sistem de infrastructură modern. 5. Favorizarea unui sistem de agricultură sustenabilă, cu încurajarea produselor.

6. Un sistem medical funcţional, ce respectă cetăţeanul.

7. Un buget sustenabil, cu colectarea corectă a impozitelor, impozitarea progresivă a cetăţenilor, încurajarea asistaţilor sistemului social să intre în câmpul muncii, stoparea pensiilor speciale şi absorbţia fondurilor europene.

8. Crearea unui mediu de afaceri favorabil investiţiilor străine şi diasporenilor.

9. Stabilitate economică şi socială, cu inflaţie scăzută

10. Un mediu ecologic sustenabil, cu stoparea defrişărilor ilegale, amenajarea optimă a zonelor turistice şi favorizarea turismului rural. 11. Dotarea Armatei Române la un nivel care să permită menţinerea parteneriatelor cu UE şi NATO.

12. Implementarea punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara într-o variantă actualizată, potrivit sursei citate.

Background

10 august a devenit o referință istorică pentru protestele din România, după ce, în anul 2018, sute de mii de oameni și-au exprimat public nemulțumirea împotriva politicilor publice executate de Guvernul Dăncilă, cu precădere în domeniul justiției. Manifestația din Piața Victoriei a fost reprimată violent de către autorități, fiind comparabilă până într-un anumit punct cu Revoluția din 1989 sau cu „Mineriadele”.

 

 

 

 

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă