Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Disidentul anticomunist Iulius Filip, decorat de preşedintele Iohannis

Disidentul anticomunist Iulius Filip, decorat de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Iulius Filip, disident anticomunist şi fost deţinut politic, cu Crucea Naţională "Serviciul Credincios" clasa a III-a.

Rl online 0 comentarii

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului i-a conferit lui Iulius Filip această distincţie în semn de "apreciere deosebită pentru determinarea şi curajul cu care a luptat împotriva abuzurilor regimului comunist şi în semn de respect pentru suferinţele îndurate în închisorile comuniste, apărând valorile democratice".

Administraţia Prezidenţială precizează că şeful statului a acţionat, încă de la preluarea mandatului, pentru apărarea memoriei victimelor regimurilor totalitare şi asumarea corectă a trecutului recent, în acord cu valorile şi principiile europene. Astfel, menţionează că prima acţiune publică a preşedintelui Iohannis a fost decorarea, pe 22 decembrie 2014, a lui Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Cavaler, în semn de "apreciere pentru înalta sa ţinută morala, pentru demnitatea şi curajul cu care a militat pentru libertate şi democraţie".

De asemenea, Administraţia Prezidenţială arată că, din 2014 şi până în prezent, preşedintele Iohannis a decorat 55 de foşti deţinuţi politic, care au fost lipsiţi de libertate în mod abuziv, fiind închişi în marile închisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), în lagărele şi coloniile de muncă de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră sau din Balta Brăilei, ori au fost deportaţi de autorităţile comuniste.

Comentarii

loading...