13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăKovesi la raportul DNA:" Este o situaţie de criză pe care nu...

Kovesi la raportul DNA:” Este o situaţie de criză pe care nu ne-am dorit-o”

Șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis un mesaj cu subînţeles la bilanţul DNA, în plin scandal legat de revocarea sa. Aceasta s-a declarat o persoană optimistă, precizând că speră ca în acest an prin comportamentul procurorilor să dovedească că sunt o structură de elită.

”S-a vorbit mult despre mine, mai ales în ultimele zile. Sunt lucruri adevărate, lucruri neadevărate, dar astăzi am să spun un lucru adevărat despre mine. Sunt o persoană optimistă şi colegii ştiu acest lucru. Nu mă bazez doar pe ceea ce simt. (…) S-a spus aici că trecem printr-o perioadă de criză. Da, este o situaţie de criză pe care nu ne-am dorit-o. Cred că până la anul trebuie să dovedim împreună dacă optimismul meu este real sau nu. Această situaţie de criză nu o poate rezolva nimeni, doar noi o putem rezolva. (…) Acest moment greu al instituţiei îl putem gestiona doar noi şi îl putem rezolva doar noi. Noi trebuie să ne ajutăm singuri. Sper ca în acest an prin comportamentul nostru să dovedim că suntem o structură de elită”, a spus Kovesi.

ȘTIREA INIȚIALĂ (livetext)

UPDATE A fi perfect înseamnă că lași pe plan secund persoana către care se înfăptuiește actul de dreptate. Nu doar cei din justiție avem obligația de a fi eficienți, ci și celelalte structuri ale statului, care ar trebui să lase oamenii din sistem să aplice justiția. Procurorii trebuie să fie independenți, care nu este prevăzută de Cosntituție. Îndă, un procuror nu poate fi de succes fără independență. 

UPDATE Tercea Este greu pentru Ministerul Public să-și exercite datoria prin oameni competenție. Este multă minciună și anipulare în spațiul public față de sistemul nostru. Trebuie să înlăturăm suspiciunea și neîncrederea în oamenii din justiție. Am rămas adepta ideii că doar o societate curată este cheia succesului. Faptele de corpupție trebuie pedepsite. Într-o perioadă atât de lungă de tranziție, oamenii își doresc dreptate socială, însă desele modificări ale sistemului judiciar au omis dreptatea socială. Trebuie să păstrăm speranța oamenilor de a vedea dreptate socială. 

UPDATe Judecătorul gtrebuie să fie un arbitru mut, care-și sune părerea la final prin deciie. Însă, trebuie să intervină atunci când constată încălcări ale actului de dreptate. JUdecătroul nu ppate privi pasiv momentele de criză ale justiției. Dosarele trebuie să fie instrumentate de procurori onești, iar apărările sp fie făcute de avocați competenție. N-o să fac greșeala de a pune semnul egaității între procuror și avocat. Ministerul Public apără ordinea de drept dar și libertățile cetățenuilor.

UPDATE Cristina Tarcea președintele ÎCCJ: PArticip la al cincile abilanț, dar parcă în alți ani masa prezidiului era mai numeroasă. Este prima oară cnd mă întreb dacă președintele ÎCCJ trebuie să participe la bilanț. Am avut două opțiuni: cea de a spune nu, și cea mai puțin incomodă de a spune da. Am optat pentru varianta a doua, și nu putem să recunpoaștem că justiția trece printr-o perioadă de criză. România îngreagă parcurge un curs de drept, dat de persoane care au interese și de către cei care nu sunt absolvenți de drept. Ni se inoculează că justiția trebuie făcută la indicații, nu conform principiilor. Cred că cei care au o relație controversată cu morala, nu trebuie să comenteze despre cum se face justiția, la fel cum magistrații cu probleme nu au ce să caute la înfăptuirea justiției.

UPDATE Iohannis Incertitudinea generată de desele modificăti legislative au fost combătute de instituțiile statului cu atribuții în domeniu. Ei vor continua să se manifeste când justiția este în periocol. Avem nevoie de măsuri de prevenire a corpupției și de informare a tinerilor în ceea ce înseamnă corupția. O societate are mai multe șanse de dezvoltare. Veți avea în mine un susținător al acestor principii.

UPDATE În cei 16 ani de la aparaiția PNA, statul a reușit să cmbată eficient corupția. Societatea s-a schimbat ca urmare a democrației. Cetățenii vor o scoietate în care cei care se plasează deasupra legii, răspund, indiferent de avere și statut social. Magistații sunt repere de comportament în fiecare societate democratică. 

UPDATE Politicienii s-au unit pentru a-i discredita pe cei care îi cercetează. Cei care le-au pus la cale sunt cei care trăescu cu iluzia că puterea se exercită prin abuz. Democrația s-a consolidat, justoția este eficientă și liberă, iar spiritul civic se manifestă cu mult curaj. În lupta dintre nou și vechi, dinte cie care corup și cei care combat corpuția, va câștiga România modenra, astatu;lui de drept. 

UPDATE Iohannis Felicitări pentru întreaga activitate de anul trecut. Am ascultat cu interes. Cifrele nu mint, sunt reci, obeictive. În 2017 au fost soluționate peste 3.800 de dosre, cu 16% mai milte ca zn 2016, trimiși în judecată 1000 de inculpați, iar 700 fiind închiși. Toate acestea demonstrează că DNA este eficientă și se află în prima linie a luptei anticorupțeiei, contrar evaluării tendențioase de “cineva”. Cu 107 procurori s-au soluționat peste 100 și ceva de dosare de procuror. DNA asigură mecanismele necesare de a vindeca România de corupție, însă asistăm la atacuri la adresa DNA și de a subordona justiția politicului.

UPDATE KOVESI Investigarea fruadelor și creșterea standardelor de calitate și soluționarea dosarelor reprezintă principalele provocări pentru anul 2018. Dragi colegi, vă mulțumesc pentru munca onestă și dificilă și vreau spă demonstrăm că DNA este activă și consecvență.

UPDATE Au eista încercări de modificări ale legislației, în ceea ce privește dezincriminarea și alte fapte de corupție. Avem obligația ca atunci când modificările legislative creează vulnerabilități. Ne opunem schimbării statutului magistraților. Independența procurorilor este prioritară.

UPDATE Avem toleranță zero pentru cei care nu coerspund cerințelor noastre. Atunci când sunt critici venite din partea societâții, trebuie să ni le însușim. CSM ne trage la răspundere și tot CSM ne apără în fața atacurilor.Îmi doresc ca dificultățile să fie înțelese, pentru că vrem să facem românia mai curată. Avem resurse să arătăm că munca noastră este strict în limitele legii.

UPDATE Avem 42 de procurori care asistă la judecată. Trei deputați, un senator, trei primari și mai mulți directori de societăți au fost inculpați. Avem o scădre a nr. de achitări cu 9%. 

UPDATE Anul trecut m avut 3.200 de dosare, deci nu avem cum să le soluționăm pe toate, pentru că probatoriul este complex și encesită timp. DNA a audiat peste 23.000 de oameni, 85 de oameni pe zi, peste 12 milioane de documente instrumentate. O mie de martori audiați, 27 soc comericle și 39 de persoane fizicie, pentru recuperare 28 milioane euro. Acest dosar are peste 465.000 de file, iar procuroru care instrumentează cazul mai are altele. Au rămas nesoluționate peste 6.000 de dosare. 

UPDATE În sistemul de sănătate, cel mai des suma trebuie să acopere și mita managerilor de spaital. Este o perioadă mare între descoperirea faptei și sesizare. De exemplu, un contract derulat în 2010 a ajuns să fie soluționat de DNA abia în 2017, la șapte ani de la caz. Banii obținuți prin fraudare au fost folosiți pentru partide sau campanii electorale. 

UPDATE În câte dosare celelalte instituții au demarat ecuperarea prejudiciilor de 148 de milioane de euro, generate de cele 275 de dosare. Refuzul de a recupăera prejudiciile validează abuzul ca pe un lucru normal. 178 de incu;pați au fost trimiși în judecată prejudicul fiind de 195 milioane de euro. Primi foarte multe sesizări de fapte de corupție din rumă cu 10 ani. Trebuie să găsim mecanisme ca cestea să nu dureze atât. E dificil să facoi anchetă într-un dosar de corupție de acum 10 ani. Am cionstat în 34 de cazuri că faptele erau prescrise înainte de a ajunge dosarul în atențua DNA. Am înființata Departamentul de Analiză a Corpuției. 

UPDATE Anul 2017 a fost unul dificil în lupta împotriva corupției. Anul trecut aproape o mie de inculrați au fost trimiș în judecaată. Comopetența noastră este corupția înaltă: 3, miiștrii, doi secretari de stat, mai multți oficiali au fost trimiși în judecată. Cei care fac fapte de corupție au fucnții de conducere, care le-au favorizat fraudarea banului public. Sunt practici prin care infractorii știu cu cine să vprbească pentru a obține un cobtract. În sistemul de Sănătate se practică cșpaga sub forma de 10% din valoarea conytractelor.

La eveniment este prezent şi preşedintele Klaus Iohannis.

În schimb, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat marţi, după un schimb de replici cu Laura Kovesi în timpul şedinţei CSM, că nu va veni la prezentarea bilanţului, pentru că nu a primit la timp raportul de activitate al DNA.

“Mâine aveţi bilanţul, mâine este 28 februarie şi până mâine trebuia să îmi trimiteţi raportul (n.r. – de activitate pe 2017) şi nu l-am primit. Aveţi o explicaţie? Mi-aţi trimis şi o invitaţie şi vă mulţumesc, dar sigur nu voi veni, că eu vin acolo să mă uit la dumneavoastră ca ministru al Justiţiei fără a vă îndeplini obligaţia din lege să îmi daţi raportul. (…) Potrivit legii, raportul se trimite la invitaţi”, i s-a adresat Toader şefei DNA.

Acest refuz vine şi în contextul în care ministrul Justiţiei a solicitat declanşarea procedurii de revocare din funcţie a Laurei Kovesi, propunere care a primit marţi aviz negativ din partea CSM. 

Procurorul șef Laura Codruța Kovesi a anunțat că va prezenta bilanțul DNA pe anul 2017 în ziua de miercuri, 28 februarie, iar președintele Klaus Iohannis a confirmat că va asista la acest eveniment.

Anunțul referitor la programul de miercuri al șefului statului a fost prezentat, marți, de Administrația Prezidențială.

Şedinţa de prezentare a bilanțului DNA va avea loc la Cercul Militar Naţional începând cu ora 11.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, marţi, că nu va participa la şedinţa de bilanţ pe anul 2017 a DNA, deși a primit invitație din partea DNA pentru acest eveniment.

 
Ministrul și-a motivat absența invocând faptul că nu a primit încă raportul de activitate al DNA pe anul 2017.

Șefa DNA l-a contrazis, informându-l că i-a trimis chiar marți documentul. Replica lui Toader către Kovesi a fost ironică: “Iar eu îl citesc în noaptea asta…”

Dialogul dintre Toader și Kovesi a avut loc la ședința CSM în care s-a analizat cererea ministrului Justiției pentru revocarea din funcție a șefei DNA.

În final, Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ, marţi, propunerii ministrului Tudorel Toader de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

Cele mai citite

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă